15. Juni Fonden corona-køber samtidskunst

12.05.21 | Nyheder

1, 9 mio. kr. er kommet museer og kunstnere til gode igennem bevillinger af ny-indkøb fra 15. Juni Fonden under coronakrisen. Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Pengene kommer fra en særlig indkøbspulje, som fonden har etableret for at understøtte kunstnere og kunstinstitutioner igennem det seneste års tids nedlukninger og COVID-19-relaterede restriktioner.

I lyset af den lange vinternedlukning har 15. Juni Fonden nu valgt at gøre en særlig indsats for yngre billedkunstnere – fra 25 til 45 år – og kunstmuseerne.

Indsatsen støtter fortrinsvis de statslige og statsanerkendte danske kunstmuseers indkøb af dansk samtidskunst, og dermed også kunstnerne. Fonden giver på den måde både yngre danske kunstnere en håndsrækning og sikrer, at kunstmuseerne får mulighed for at erhverve sig værker fra nutiden, uanset den aktuelle økonomiske situation.

Fonden har på den baggrund uddelt op til 150.000 kr. til en række af danske kunstmuseer, der dækker feltet dansk samtidskunst. I alt uddeles 1, 9 mio. kr.

Værkerne bestilles/købes i 2021 og leveres senest den 31.12.21. Fonden forventer, at værkerne fremadrettet indgår i museernes samlinger.

Samlet har fonden i løbet af pandemien i alt uddelt 6,8 mio. kr. igennem to billedkunstinitiativer.

Foto øverst: Kim Richard Adler Mejdahl: Hour of Moth, Etude no. II, 2020, video still, courtesy kunstneren. Værket er indkøbt af Museet for Samtidskunst.