Bustur lørdag d. 31. maj
I Kristi Himmelfartsferien, fra den 28. til 31. maj 2025, inviterer Art Matter til en storstilet festival for samtidskunst i Guldborgsund Kommune.
Vi har i samarbejde med Guldborgsund Kommunes kulturforvaltning og lokale aktører udviklet et levende og vedkommende publikumsprogram over fire dage, der har til hensigt at gøre kunsten relevant og nærværende for både lokale og besøgende, samtidig med at vi belyser vigtige emner som kunst, natur, byudvikling og bæredygtighed.
Lørdag 31. maj har vi rammensat et særprogram med fokus på større kreative partnerskaber, der med kunsten arbejder med de potentielle værdier lokalt. Kom med på vores bustur, hvor du vil blive introduceret til fire forskellige initiativer, som skaber sociale fællesskaber, der bidrager til at løfte lokalegnen.
Se i øvrigt programmet for alle festivalens fire dage her artmatter.dk/art-matter-local-2025
Busturen København-Lolland-Falster t/r er gratis for alle deltagere. Du kan tilmelde dig hos Marie Kirkegaard marie@artmatter.dk så længe der er plads i bussen og inden 25. Maj.
Kl. 9:00 : Afgang Statens Værksteder for Kunst, Strandgade 27B
Kl. 11 : Art Barns x KADK
Et nyt blik på din lokale bygningsarv: Fra funktionstomme bygninger til rum for storslået samtidskunst
Besøg i den store hvide ladebygning på Fuglsang Herregaard (ved siden af Fuglsang Kunstmuseum), og få et nyt perspektiv på, hvordan ladebygninger på Lolland og Falster kan transformeres til rum for samtidskunst, når arkitektstuderende fra Det Kongelige Akademis Helhed & Del-program præsenterer skitser, modeller og idéer fra deres seneste case-studie. De har udforsket bæredygtig transformation ved at koble udvalgte bygninger på Lolland-Falster med kunstværker af eget valg – og forestillet sig dem som fremtidige Art Barns.
Pop-up-udstillingen giver et unikt indblik i, hvordan kunst, arkitektur og landskab kan tænkes sammen – set med unge, undersøgende blikke. Der afholdes fernisering kl. 12-13.
Kl. 13 : Præsentation af Projekt 4850 v/ Oliver Stilling
Projekt 4850 er startskuddet på en bevægelse, initieret af billedkunstner Danh Vo, lokale aktører og kreative kræfter, der ønsker at sætte Stubbekøbing på landkortet som en levende by, der på moderne vis og med miljøet for øje udnytter en bestående bygningsmasse og på ny fylder et område med handel, håndværk, miljø, kreativitet og turisme.
Journalist Oliver Stilling præsenterer Projekt 4850.
Hør om DIENER & DIENER arkitekt Terese Erngaards prospekter for byggeprojektet, hvor ønsket er at bevare bygningerne på havnen samt lade byen og historien være omdrejningspunktet for en plan, der vil bevare Stubbekøbings vartegn og det markante byggeri. Og oplev Danh Vos monumentale værk Tropaeolum, der består af en række gamle egetræer fra de franske statsskove, som er væltet i en storm. Stubbekøbing er Tropaeolums endestation; her slår værket rødder og fortæller historier om klimaforandringer, landflygtighed og livet på Jorden.
14:30 : Friheden, Ydre Østerbro, Nykøbing Falster
Friheden er et relativt nyt byrum, der ligger lige ved Østerbroskolen i bydelen Østerbro i Nykøbing F. Byrummet blev etableret i 2024 af kommunen sammen med Realdania og Lokale- og Anlægsfonden.
I forbindelse med etableringen af Friheden har kommunen de seneste seks år samarbejdet med en lang række samtidskunstnere, der på forskellig vis har engageret børn og unge fra dagtilbud, skole, SFO, ungdomsklub og i fritiden i perspektiver på deres lokalområde under overskriften Her hvor vi bor:
Kulturkonsulent Diana Gerlach fra Guldborgsund Kommune vil guide rundt og fortælle om det nye byrum, og introducere huskunstnerprojekter samt værker i det offentlige rum af Camilla Berner, Bank/Rau, Marika Seidler samt Søren Lose og Thomas Seest.
Kl. 16 : Nummer 18 – Kunstværk og bæredygtig bypark, Officiel indvielse
Vestergade 18 var indtil for nyligt en tom nedrivningsgrund. Når man river huse ned, forsvinder generationers historie for altid. Kunstneren Søren Lose har i samarbejde med Guldborgsund Kommune transformeret et gabende tomrum til et sted, hvor livet igen kan blomstre. Ved at sammenkæde arkitektur, lokalhistorie og havedyrkning i et stedsspecifikt kunstprojekt ønsker han at skabe et inspirerende byrum med plads til både mennesker, insekter og planter.
Med udgangspunkt i en plantegning og fotografier af huset som det så ud i 1930’erne, genetablerer Lose husets fundament. Fra karnappen er der udsigt ned over grunden samt adgang til både højbed og frugthave. Efter år med forfald vokser der ny natur og nye fortællinger frem på stedet. Fortællinger, der peger på Sakskøbing dels som et frugt- og fødevarecentrum, dels som en by i vækst. Værket peger både tilbage i tid og fremad.
Kunstværket er skabt udelukkende af genbrugsmaterialer: både mursten, trædesten og træ er hentet fra lokalområdet. Med værket opstår en ny identitet for Vestergade 18.
Foto: Ladebygning på Fuglsang Herregaard i Toreby. Foto: Ditte Auguste Mørkholt