Expired: BKF beklager ledelsesproblemer på Kunsthal Aarhus

11.03.13 | Nyheder

De seneste uger har der været tumult om Kunsthal Aarhus:

Først fyrede en splittet bestyrelse den kunstneriske ledelse.

Dernæst trak halvdelen af bestyrelsen sig i protest mod fyringen.

Og endelig kom meldingen så om, at den resterende del af bestyrelsen og kunsthallens administrative medarbejdere ikke mener, de har et grundlag for at få kunsthallen på ret køl igen – de har derfor valgt at gå af og lade nye kræfter komme til.

Det betyder, at Kunsthal Aarhus nu er sat under administration af Aarhus Kommune, der er ansvarlig for driften af kunsthallen, indtil en ny bestyrelse er udpeget.

Lammet kunstinstitution

Bag balladen om kunsthallen ligger tilsyneladende både økonomiske og samarbejdsmæssige problemer, som det er fremgået af diverse pressemeddelelser fra konfliktens parter (se bl.a. www.kunsten.nu).

Ligesom store dele af det øvrige kunstliv ærgrer Billedkunstnernes Forbund sig over det tumultariske forløb. Formanden for BKF-Midtjylland, Pia Græsbøll Ottesen udtaler i en pressemeddelelse:

“Det er med stor beklagelse, at vi i BKF-Midtjylland erfarer, at Kunsthal Aarhus nu er uden ledelse. Vi ser med bekymring på situationen, hvor vi i Aarhus nu står med en lammet kunstinstitution, der ellers netop var ved at træde i karakter med en spændende, international profil,” siger Pia Græsbøll Ottesen og fortsætter:

“Kunstbygningen – nu Kunsthal Aarhus – har en lang historie bag sig og er for billedkunstnerne en vigtig brik i det århusianske kunstmiljø: som udstillingssted og som mødested med muligheder for etablering af kontakter ind- og udenlands med kunstnere og andre faggrupper.”

Arbejdsro udeblev

Da polske Joasia Krysa og spanske Vicente Matallana for bare syv måneder siden blev ansat til at lede Aarhus Kunstbygning, var det med et signal om en ny kurs med høje internationale ambitioner. Men også med en åbenhed over for det lokale og med plads til lokalt forankrede, anerkendte professionelle kunstnere og kunstnersammenslutninger, påpeger BKF-Midtjylland:

“Det gav anledning til høje forventninger, at Joasia Krysa og Vicente Matallana kom med en kunstfaglig indsigt og en international erfaring på et niveau som ikke før er set på de århusianske kunstinstitutioner. Vi havde derfor i BKF gerne set, at institutionen måtte have fået arbejdsro, så der var mulighed for, at ledelsen og medarbejderne kunne koncentrere sig om det egentlige: at gennemføre udstillingsprogrammet og dermed markere sig som den væsentlige spiller på kunstscenen, Kunsthal Aarhus er,” siger Pia Græsbøll Ottesen.

Højt kunstnerisk niveau

At Statens Kunstråds Billedkunstudvalg har støttet udstillingsprogrammet med to mio. kr. er en klar markering af respekten for kvaliteten af det udstillingsprogram, den nu fyrede kunstneriske ledelse nåede at præsentere, konstaterer BKF-Midtjyllands formand:

“Vi kan kun beklage, hvis der er økonomiske grunde bag fyringen. Der er desværre ikke noget nyt i, at det er svært at gennemføre et ambitiøst udstillingsprogram. Lige siden udstillingsbygningen i 2006 blev en selvejende institution, har skiftende ledelser kæmpet med at skaffe midler til realiseringen af udstillingerne,” siger hun og afslutter:

“Vi ser med alvor på udtalelserne om, at der ligger interne samarbejdsvanskeligheder til grund for fyringen af ledelsen i Kunsthal Aarhus. For kunstnernes, for publikums, for Kunsthallens og for Aarhus’ skyld opfordrer vi til, at parterne besinder sig og genovervejer situationen.”