I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet 25. september meddeler forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at partierne bag forsvarsforliget er blevet enige om, at forsvarsområdet i forligsperioden 2024-2033, som en helt ekstraordinær ordning, ikke vil være omfattet af statens cirkulære om kunstnerisk udsmykning af statsligt byggeri. Kunstcirkulæret forpligter statsligt byggeri til at bruge mindst 1,5 procent af de samlede håndværkerudgifter på kunstnerisk udsmykning ved nybygning og større ombygninger af statens ejendomme.
”Forsvarets bygninger skal være en god ramme for soldaternes løsning af opgaverne og trivsel. Men jeg har forståelse for den kritik, der har været rejst blandt soldaterne om hellere at prioritere midler til bedre bygninger frem for ekstra kunstnerisk udsmykning. Derfor glæder det mig, at forsvarschefen har fået som opdrag af forligskredsen, at de sparede midler ved at undtage Forsvaret fra kunstcirkulæret skal udmøntes til personelnære tiltag”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
BKF’s forperson Marie Thams er helt uenig i beslutningen:
“Det her skal ikke være et spørgsmål om enten eller. Kunsten kan bidrage konstruktivt i samspil med eksempelvis de nødvendige renoveringer, som forsvarsministeren peger på. Man skal ikke se det som, at kunsten er der i stedet for noget andet. Den er der, den bidrager til stedet og minder os om, at vi er mennesker – dét forsvinder, hvis man fjerner den. Derfor skulle man hellere styrke kunstcirkulæret.”
De seneste 10 år har Forsvarsministeriets koncern samlet set anvendt cirka 1,5 millioner kroner årligt til kunst. Dette skal ses i forhold til, at forsvaret har en samlet årlig økonomi på 27,1 milliarder kroner.
”Derfor er det svært ikke at se beslutningen som ren symbolpolitik. Forsvaret er en af Danmarks største offentlige institutioner med 20.000 ansatte inden for alle faggrupper. Udover altid at have været en integreret del af statsligt byggeri, har kunst på arbejdspladsen været en del af dansk kulturliv i mere end hundrede år. Derfor er det historieløst at tage forsvaret ud af kunstcirkulæret,” siger Marie Thams.
Læs pressemeddelelsen på Forsvarsministeriets hjemmeside: Forsvaret undtages fra statens kunstcirkulære