Hæder til tre markante billedkunstnere

08.03.21 | Nyheder

“En markant, prisværdig indsats”. Det har årets tre modtagere af Telmanyi-hæderslegaterne ydet i dansk og internationalt kunstliv. Derfor hædres de nu af Anne Marie Telmányi født Carl Nielsen’s fond til støtte for kvindelige billedkunstnere over 40 år.

Årets legatmodtagere er Elle-Mie Ejdrup Hansen, Sophia Kalkau og Inge Bjørn.

I begrundelsen for hæderspriserne, der er på 100.000 kr. til hver kunstner, skriver fondsbestyrelsen bl.a.:

“Hæderen til Elle-Mie Ejdrup Hansen tilfalder hende for hendes mod til med overbevisning og konsekvens at gå sine egne veje. Til markeringen i 2020 af 75-året for Danmarks befrielse skabte Elle-Mie Ejdrup Hansen en lyslinje, der udsprang fra Charlottenborg og rakte til henholdsvis Christiansborg og Amalienborg. Den lyste i to aftentimer d. 4. maj, og trak tråde tilbage til hendes fredsskulptur “Linjen-Lyset”, lyslinjen, der løb fra Skagen til Sild ved 50-året for Danmarks befrielse. Disse værker såvel som Elle-Mie Ejdrup Hansens gentænkning af dem på hendes separatudstilling i Viborg Kunsthal i efteråret 2020 fremhæves særligt.”

Foto øverst: Elle-Mie Ejdrup Hansen: Linien-Lyset. Fredsskulptur (1995). Foto: Jan Henselder.

Sophia Kalkau | RUDOLPHS BALLS | 120 x 130 x 120 cm. Rudolph Tegners Museum & Statuepark 2019.

I begrundelsen for hædersprisen til Sophia Kalkau fremhæver fondens bestyrelse bl.a.:

“Hvorledes hun konstant afprøver og udvider krydsfeltet mellem forskellige kunstneriske genrer, hvor hun i sit arbejde med skulpturer, fotografiske værker, kunstneriske udsmykninger, prosa samt bøger om æstetik, bearbejder helt grundlæggende elementære former, som cirklen, ovalen, kuglen og kuben. Kompromisløst og konsekvent hjælper hun sit publikum med at sortere i al mulig information. Nådesløs humor, poesi alvor og politik er på een gang er indlejret i hendes arbejde.”

Inge Bjørn: Tæt på havet, 2007. Statens Museums for Kunst. Foto: Galleri Tom Christoffersen

Endelig skriver fondsbestyrelsen om Inge Bjørn:

“Hendes billedtæpper veksler mellem abstraktion, figuration, og variationer derimellem – med afsæt i naturen, både konkret i form af trådene, det naturfarvede garn, der anvendes i arbejdet med vævningen, men også billedligt, hvor landskabelige formationer af farvede garner bølger og bevæger sig ind og ud af fladen. Inge Bjørn hædres for sit lange og enestående virke, hvor hun gennem årene har skabt en lang række udsmykninger og vist sine billedvævninger på utallige udstillinger. Inge Bjørn er et ikon for billedvævere og andre billedkunstnere. Hendes bog »Oldtidsdragt – Nutidstøj« blev essentiel for mange af disse, da den udkom i 1974.”

Baggrund
Anne Marie Telmányi født Carl Nielsen’s fond til støtte for kvindelige billedkunstnere over 40 år er stiftet af maleren Anne Marie Telmányi (1899-1989), der var datter af komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen.
Fonden har bl.a. til formål at støtte til kvindelige billedkunstnere over 40 år, der kunstnerisk, organisatorisk eller på anden måde har gjort en markant, prisværdig indsats. Uddeling af fondens hæderslegater finder sted hvert år på stifterens fødselsdag den 4. marts.