Hvis naturen havde magten

18.02.25 | Nyheder

Med publikationen Kunsten i klimaarbejdet – Fordringer for forandring ønsker BKF at synliggøre billedkunstneres kompetencer og styrke kunstens udfoldelse som medspiller i konkrete klimaprojekter. Publikationen præsenterer et kurateret udvalg af danske og udenlandske værker og projekter, der tager livtag med klimaudfordringen og bringer kunsten i spil som en del af løsningen.

Et af dem er benandsebastians Suveræn / Souverän / Suverenur / Nammi­nersortoq, der stiller spørgsmål til naturens rettigheder og det grønnes manglende plads i Danmarks forfat­ning, Grundloven.

Værket består af 16 åbne museums­montrer, som omslutter 16 træer i Herthadalen i Lejre. Herthadalen er siden Grundlovens indførelse og frem til 1960’erne blevet benyttet som samlingspunkt og vugge for dansk identitet og demokrati. Montrernes bundplader er indgraveret med en titel skrevet på hvert af Rigsfælleskabets fire centrale sprog: dansk, færøsk, grønlandsk og tysk. Titlerne er suppleret af paragraffer fra Grundloven, som er blevet ændret, så ordet ’Kongen’ er erstattet med ordet ’Naturen’. Montrerne indrammer udvalgte træer, uden at hæmme deres vækst, og med tiden vil montrerne af træ forgå, mens træerne lever videre. Kun en enkelt montre står støbt i bronze med § 3 indgraveret; “Den udøvende magt er hos naturen”. Kongens magt er slettet og værket opfordrer til overve­jelser omkring hvem, der egentlig har magten?

Suveræn / Souverän / Suverenur / Namminersortoq skaber et møde mellem mennesker og natur med fokus på vores fælles forståelse af og relation til naturen. Kunstværket er et eksempel på, hvordan kunstnere kan aktualisere steders historiske betyd­ning og indhold af juridiske og histo­riske dokumenter og deres plads i vores bevidsthed og fremtid.

Fotos: Frida Gregersen

 

 

Læs publikationen Fordringer for forandring. Kunsten i klimaarbejdet

Læs mere om, hvordan BKF arbejder på at få gjort kunsten til en naturlig del af den grønne omstilling her