Karikaturtegning og foto af Den Lille Havfrue krænkede alligevel ikke ophavsretten

17.05.23 | Nyheder

Berlingske blev i februar 2022 af Østre Landsret dømt til at betale 300.000 kr. plus sagsomkostninger til arvingerne efter havfruebilledhuggeren Edvard Eriksen. Anledningen var, at Berlingske som illustration af ondskab i det danske samfund havde bragt en tegning af Den Lille Havfrue med uglet hår, zombieansigt og et iturevet Dannebrog i hånden. Tegningen blev bragt på forsiden af avisens debatsektion. Desuden bragte avisen i april 2020 et foto af statuen med mundbind, i anledning af coronanedlukningen.

Dommen blev anket til Højesteret, der skulle tage stilling til blandt andet, om tegningen var et selvstændigt værk, eller om tegningen på andet grundlag var en parodi eller karikatur, der ikke krænkede ophavsretten.

Højesteret fastslog, at der gælder et parodiprincip i dansk ophavsret. Princippet hviler på en fast dansk og fællesnordisk tradition med støtte i forarbejderne til ophavsretsloven og retspraksis. Højesteret fastslog også, at parodier vil kunne betragtes som selvstændige værker, og at det gælder, selv når parodien er meget nærgående, og hvad enten parodien retter sig mod selve originalværket eller mod noget andet.

Det glæder Klaus Pedersen, sekretariatsleder i Billedkunstnernes Forbund, der var kritisk over for Østre Landsrets dom:

”Selvfølgelig skal kunstneres værker beskyttes af ophavsretten. Men dommen fra Østre Landsret gik efter vores mening alt for langt og var helt ude af tråd med, hvad vi hidtil har set af sager på området. Karikaturer er en vigtig del af vores kultur, og derfor er vi glade for, at Højesteret er nået frem til, at hverken karikaturtegningen eller fotografiet af Den Lille Havfrue med mundbind på, krænkede arvingernes ophavsret,” siger han.

 

 

Foto øverst: Scanpix