Kunsten i klimaarbejdet – Fordringer for forandring

29.11.24 | Nyheder

Efter sigende har vi mennesker allerede opfundet al den teknologi, der skal gøre os CO₂-neutrale i 2050. Problemet er bare, at vi er for langsomme til at udbrede den, til at mobilisere til handling og til at skabe forståelse for krisens store konsekvenser såvel for kloden som for den enkelte. Her kan kunsten spille en rolle, fordi kunsten som et relationelt fag og arbejdsform kan gøre noget ved os mennesker og udfordre vores vante forestillinger.

Med publikationen Kunsten i klimaarbejdet – Fordringer for forandring ønsker Billedkunstnernes Forbund at synliggøre billedkunstneres kompetencer og styrke kunstens udfoldelse som medspiller i konkrete klimaprojekter, i behandlingen af nutidens klimamæssige udfordringer og i udviklingen af fremtidens løsninger.

Publikationen præsenterer et kurateret udvalg af danske og udenlandske værker og projekter, der tager livtag med klimaudfordringen og bringer kunsten i spil som en del af løsningen. Eksemplerne spænder fra kunst som direkte del af infrastruktur og udfordringer med økosystem og klimaforandringer. Over kunst der gentænker materialer og arbejdsgange. Kunst der bidrager til berigelse af biodiversitet og livskvalitet i by og på land. Kunst der skaber rum for ny væren i og med naturen. Kunst der nytænker energiforbrug og finder holistiske løsninger på for eksempel oversvømmelsesproblemer. Til kunst der fordrer forandring i vores forbrugsvaner og etiske kompas.

Med de udvalgte værker og projekter er ønsket at give indblik i meget forskellige måder, som kunstnere allerede arbejder med klima og grøn bæredygtighed på, for hermed at åbne for nye projekter og kontekster, hvor billedkunsten og billedkunstnere kan komme i spil, og sammen med forskning, arkitektur, tekniske ingeniører og erhverv mv., skabe holdbare, hele projekter.

Publikationen er udarbejdet af BKF i samarbejde med kunsthistoriker Stenka Hellfach og arkitekt MAA og journalist Tyra Dokkedahl. Hanna Bergman står for design og layout.

Den præsenteres ved en udsolgt konference på DAC i København på mandag den 2. december