Expired: Ny, stor kunstfond støtter et smukkere Aarhus – ansøgningsfrist 13. dec.

04.11.20 | Opslagstavle

Kirsten og Gunnar Fonden

Med etableringen af Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens Familiefond kan kunstnere søge om fire årlige legater, der udgør hele 250.000 DKK pr. legat. Fondens formue, som på stiftelsestidspunktet udgør 45 millioner kroner, skal uddeles over de kommende 30 år.

Et smukkere Aarhus

Det særlige ved fonden er, at den støtter kunst- og kulturlivet i Aarhus. Det betyder dog ikke, at man som ansøger skal have bopæl i Aarhus, men at man skal forholde sig til og argumentere for, hvordan ens værk, projekt eller initiativ kan bidrage til et rigere kunst- og kulturliv i Aarhus. Nu er fonden en realitet, og kunstnere opfordres til at gå ind på fondens hjemmeside og ansøge, inden fristen for første ansøgningsrunde udløber den 13. december 2020.

Kunst der kan mærkes

For begge stiftere var det vigtigt, at livet, kunsten og musikken vakte følelser. Om det så var Birthe Kjær eller Wagner, der blev afspillet i deres villa i Hjortshøj. Det gav mening, når kunsten kunne mærkes. Derfor fik de også arkitekter til at tegne deres private hjem i en enkel, nordisk stil, der senere fik en arkitekturpris, og som samtidig udgjorde en arkitektonisk ramme for deres fine samling af nyere dansk malerkunst. Landskabet omkring deres villa designede de som en imponerende skulpturpark, hvor bløde bakker med beplantning og skulpturer udgør landart-lignende omgivelser. Kunsten skulle helst komme helt tæt på, ind under huden. Samtidig var det vigtigt, at naturen spillede en vigtig rolle, og at man udviste en respekt og omsorg for landskabet. Således er der i fondens vedtægter også lagt vægt på, at særligt legatansøgningen indenfor landart har fortrinsret – på linje med mere brede ansøgningskriterier indenfor musik, skulptur og billedkunst.

Udover de fire årlige legatuddelinger støtter fonden et skulpturelt værk til de nye havnearealer på Aarhus Havn samt, ved donation, et eller flere malerier til aarhusianske hospitaler.

Læs mere på www.kirsten-gunnar-fonden.dk


Før var der svin, nu er der vin

Fra stifterne mødtes på Katedralskolen i Aarhus, fandt de et fællesskab i naturen på Kirstens fødegård i Lystrup. Samme gård overtog de senere, og her udskiftede Gunnar sin advokatkarriere med et liv som uddannet landmand og senere som vinhandler under mottoet: Før var der svin, nu er der vin. Gunnar opnåede grønt bevis som en dygtig planteavler, gennemførte landbrugets driftslederuddannelse og involverede sig aktivt i landboforeningen Tolvmandsforeningen. Senere flyttede de til Hjortshøjlund, hvorfra Bichel Vine fortsat driver den særlige og landskendte vinhandel, der i Gunnars ånd er lige så meget gourmetmad-butik som vinhandel, og som i dag tæller flere Bichel-vinhandler landet over. Overlægen og den advokatuddannede vinbonde levede således midt i den natur de elskede, og som samtidig udgjorde rammen om Gunnars drift af Bichel Vine.

 

close

Nyt fra BKF direkte i din indbakke

Gå ikke glip af nyt fra Billedkunstnernes Forbund. Hvis du tegner abonnement, kan du få seneste nyt i din indbakke kl. 15.00 samme dag, som det er publiceret på bkf.dk.

*Jeg giver samtykke til, at BKF indsamler og behandler mine personoplysninger med henblik på at udsende nyhedsbreve.