Der er flere strategier, man kan anvende, men det vigtigste og nemmeste er, at du indsætter et forbehold for, hvordan dine værker må bruges.
VISDA skriver:
Siden sommeren 2023 har det været tilladt at foretage såkaldt tekst- og datamining af ophavsretligt beskyttede værker på internettet. Formålet med at foretage tekst- og datamining er at finde mønstre og tendenser på hjemmesider, som for eksempel kan bruges til at forbedre nye teknologier. Det er omdiskuteret om retten til tekst- og datamining også gælder for træning af AI-systemer.
Det er dog aldrig tilladt at foretage tekst- og datamining af beskyttet indhold, hvis du har taget et forbehold på ”passende vis”.
Derfor anbefaler VISDA alle billedskabere at indsætte følgende forbehold på relevante hjemmesider:
”Tekst, grafik, billeder, lyd samt andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. [indsæt din virksomheds navn] forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.”
Forbeholdet bør ske på en maskinlæsbar måde i metadata og fremgå i vilkår og betingelser for brug af hjemmesiden.
Bemærk at forbeholdet ikke gælder for forskningsinstitutioner og kulturarvinstitutioner, som fortsat gerne må foretage tekst- og datamining, så længe det sker med henblik på videnskabelig forskning.
Læs mere VISDA’s arbejde for billedskabere på visda.dk: