BKF udarbejder hvert år et hjælpebilag til selvangivelsen som du kan benytte til at få overblik over dine indtægter og udgifter i din kunstneriske virksomhed.
Hjælpebilaget til brug for årsopgørelsen 2022 finder du her…
BKF hjælper med råd og vejledning til dit skatte- og momsregnskab. Ligeledes afholder vi løbende kurser om, hvordan man som kunstner griber sit regnskab an.
Du kan også søge direkte information om regelsættet på disse links:
Pdf-versionen af “Få mest ud af pengene!” med information om beskatning af legater til dem, der uddeler dem, finder du her
Du skal dele beløbet ud på to linjer: 20% af beløbet skal indtastes med moms. 80% af beløbet skal indtastes uden moms.
Kunstnere beskattes som udgangspunkt efter de samme regler som andre erhvervsgrupper. Dog indeholder skatte- og momsreglerne enkelte bestemmelser, som er specielt rettet mod kunstnere.
Der kan ofte være tvivl, om din indtægt kommer fra
Du kan som kunstner sagtens have indtægter fra flere af grupperne i samme indkomstår, alt efter, hvilke opgaver du har i løbet af året.
Om du er det ene eller det andet har bl.a. betydning for
Er du honorarmodtager, eller driver du hobbyvirksomhed, gælder der bl.a. den regel, at dit fradrag for udgifter til en aktivitet ikke kan overstige indtægten fra samme aktivitet. (Nettoindkomstprincippet).
Har du flere aktiviteter, vurderes de hver for sig. Du kan fx godt være lønmodtager med én aktivitet og samtidig honorarmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende med dine andre aktiviteter.
Det er de faktiske forhold, der lægges til grund ved vurderingen. En lønmodtager bliver fx ikke selvstændig erhvervsdrivende ved at skrive en faktura i stedet for at få en lønseddel. Det afgørende er, om du rent faktisk er i et ansættelsesforhold.