Signaturbogen 2.0 – En signaturbog på nettet

21.06.20 | Opslagstavle

Signaturbøger er en sjælden race, men indenfor de seneste år er der udkommet hele to af slagsen, og vi er ophavsmænd til den ene.

En signaturbog er grundlæggende en samling kunstnersignaturer, sorteret efter kunstnernes navne og evt. med tips om, hvor man kan finde mere om og af kunstneren. En signaturbog kan ses som et supplement til et kunstnerleksikon, fx Weilbachs. Men signaturbogens vigtigste funktion er at være en nøgle. Den, som står foran et kunstværk med signatur, skal kunne bruge signaturbogen til at finde frem til kunstneren og mere viden om denne.

Indtil for ganske nylig bestod den samlede bestand af danske signaturbøger af kun to udgivelser, én med 500 signaturer af malere, som udstillede på Charlottenborg i 1800-tallet, og én, som omfattede signaturer af 1.000 kunstnere, som levede omkring 1950. Den sidstnævnte blev genoptrykt flere gange, men aldrig opdateret.

Det store gennembrud kom sidste år, hvor fhv. museumsdirektør Ole Faber udgav ”Danske Kunstnersignaturer” i to bind med 20.000 signaturer af 5.000 kunstnere, et værk af meget høj kvalitet, men med en væsentlig skavank: Det omfatter kun signaturer af kunstnere født før 1930!

Før vi fik kendskab til Fabers forberedelser, begyndte vi at udvikle på vores egen idé: En signaturbog på nettet, søgbar, redigerbar, hvor alle kan deltage og bidrage, hvor vi kan linke til kunstnerleksika, kunstnergrupper, kunstnerfamilier og kunstnernes egne hjemmesider, kort sagt: Signaturbogen 2.0!

Indtil videre er vi 47 medlemmer, de fleste dog ret passive. Men vi har i fællesskab samlet signaturer fra mere end 1.800 kunstnere, hvoraf et flertal er yngre end dem, som er optaget i Fabers værk. Vi er altså godt i gang med at etablere os som de yngre generationers signaturbog. Du kan prøve at se dig omkring: http://www.signaturbogen.dk

Men vi er ikke i mål endnu, og derfor vil vi gerne have din hjælp. Din hjælp kan også blive til gavn for dig selv. Når du står i signaturbogen 2.0, er du mere synlig på nettet, og hvis du har en hjemmeside, kan et link fra et ikke-kommercielt website som Signaturbogen 2.0 være værdifuldt for dig.

Og hvordan kan du hjælpe? Du er mere end velkommen til at melde dig ind og oprette og arbejde på din egen signaturside (og på andres). Du kan også sende billeder af dine signaturer til en af os. Så laver vi en signaturside for dig.

Tak for din opmærksomhed.

Peter Holck (peterholch@get2net.dk)
billedkunstner

og

Jan Tuxen (jan@tuxen.info)
pensioneret IT projektkoordinator