Behov for netværk, bedre støtteordninger og øget synlighed var blandt hovedpointerne.
Hvordan kan kunstnerdrevne udstillingssteder styrkes og organiseres bedre – og hvilken rolle skal BKF spille i den proces? Det var hovedspørgsmålene, da Billedkunstnernes Forbund onsdag i sidste uge inviterede til udviklingsmøde på Kunstmuseum Brandts i Odense.
Mødet samlede en lang række aktører fra hele landet og pegede både på fælles udfordringer og konkrete forslag til handling. Efter velkomst og præsentationsrunde præsenterede projektleder Karen Mette Fog Pedersen resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse, BKF har foretaget blandt de kunstneriske udstillingssteder, som viste stor kunstnerisk energi og lokal forankring – men også strukturelle benspænd.
Behov for bedre finansiering og støtteformer
Et gennemgående tema var behovet for mere fleksibel og flerårig støtte. Statens Kunstfonds nuværende model med kun to årlige ansøgningsfrister passer dårligt til de kunstnerdrevne udstillingssteders virkelighed. Der blev peget på norske modeller, hvor man kan opnå driftsstøtte over tre år, blandt andet til lønninger og daglig drift.
Mødet viste bred opbakning til etablering af et nationalt netværk, hvor kunstnerdrevne steder kan dele erfaringer, koordinere aktiviteter og stå stærkere sammen. BKF blev opfordret til at påtage sig en faciliterende rolle, for eksempel gennem temamøder og en fælles platform.
Der var også ønsker om øget synlighed – både i kunstverdenen og i offentligheden. Fælles ferniseringsdage, en digital oversigt, fysiske kort og informationskampagner blev nævnt som mulige tiltag.
Udfordringer i samarbejdet med kommuner
Flere deltagere pegede på, at kommunale regler og begrænsninger spænder ben – for eksempel i forhold til åbningstider, salg, brug af lokaler og lejekontrakter. Der blev efterlyst bedre forståelse og kunstfaglighed i de kommunale forvaltninger – og forslag om, at BKF udarbejder informationsmateriale til fonde og kommuner om kunstnerdrevne udstillingssteders rolle og betydning.
BKF arbejder nu videre med de mange input – herunder muligheden for at etablere et netværk, der kan være med til at styrke og synliggøre betydningen af de kunstnerdrevne udstillingssteders arbejde over hele landet.