Expired: Villiam Miklos Andersen udstiller i BKF’s sekretariat

01.09.20 | Nyheder

Eksperimenterende sammensætninger af materialer, en hane og andrik, der kæler bag bobleplast og en interesse for, hvordan det personlige og private væves ind i og formes af økonomiske logikker og systemer: Velkommen til Villiam Miklos Andersen – ny udstiller i BKF’s sekretariat frem til 19. oktober 2020.

Villiam Miklos Andersen udstiller værket February 1637. Titlen refererer til verdens første spekulative boble “tulipanløgsboblen”, hvor stigende priser på tulipanløg til sidst kollapsede og skabte en finansiel krise for købere og sælgere. Værket består af et LED-lysrør påmonteret ovenpå et inkjet-lærredsprint af fire identiske foto af en tulipanmark. Fotografierne udgør samtidig isolerede farvekanaler fra det oprindelige CMYK-foto – hver farvekanal med hver sit påmalede penselsstrøg. I den anden side af maleriet står en hane og en andrik i et intimt moment bag bobleplast.

   

Fotos: Villiam Miklos Andersen “February 1637”, 2020, detaljer. LED-rør, akryl og inkjet på lærred. Hane og andrik kæler bag bobleplast.

I sin praksis er Andersen interesseret i det postindustrielle samfunds logistiske systemer og undersøger, hvordan det private og personlige smelter sammen med og formes af det kapitalistiske systems logikker. Et omdrejningspunkt som også er tydeligt i Andersens afgangsværk Umsteigemöglichkeit. Værket udstilles på Aksen Kulturhus i Asnæs, Odsherred og blev tidligere på året udstillet på Kunsthal Aarhus som en del af afgangsudstillingen 2020.

“Værket tager sit udgangspunkt i en bog, som jeg har skrevet over det sidste år, og er en beskrivelse af mit liv, arbejde, bevægelse og observationer, der smelter sammen i én tankestrøm. Det er en slags dagbog, hvor jeg fortæller om min opvækst i Odsherred, men hvor jeg også beskriver logistiske systemer i verden, infrastruktur og sådan. F.eks. beskriver bogen historien om europaller som bøgernes format er tilpasset og som de på udstillingen er stablet på. Denne opstabling bliver samtidig til et skulpturelt element, der ændres, når folk tager en bog med hjem.”

 

Villiam Miklos Andersen, “Die Umsteigemöglichkeit”, 2020. Bog, Inkjet på canvas. Fotos: Mikkel Kaldal

Værkets andet element er en række malerier. Malerierne er prints på lærred, og motiverne er hentet fra bogen. F.eks. er der et billede af finansministeren fra den tyske delstat Hessen, som begik selvmord under coronakrisen. Et andet motiv er et hollandsk tulipanmaleri fra 1600-tallet. Et tredje er et tysk ICE-tog. Et fjerde er en grisestald. Historiske begivenheder, udklip fra internettet og personlige billeder sidestilles og flettes sammen.

“Jeg ønsker at afbilde det levede liv midt i det store komplekse netværk af systemer og optimerende praktikaliteter. Helt konkret kommer det til udtryk i måden bogen og maleriernes format er tilpasset en europalle. Som kunstner tænker jeg det er relevant at beskæftige sig med kompleksitetshåndtering: At beskæftige sig med alle de ambivalente spørgsmål, som man ikke kan besvare.”

Villiam Miklos Andersen (f. 1995) er dimittend fra Det Jyske Kunstakademi i 2020 og har sideløbende studeret i Frankfurt siden 2018.

Læs mere om Villiam Miklos Andersen her: www.villiammiklosandersen.com

 

 

 

 

 

BKF’s udstillingsordning for dimittender
Er led i forbundets Dimittendordning, der henvender sig til nyuddannede billedkunstnere fra danske og udenlandske kunstakademier.
Ordningen giver nyuddannede, der er medlemmer af BKF, en god indgang til arbejdslivet som kunstner.
Har du taget afgang inden for de seneste tre år, og vil du udstille hos os, have en mentor eller styrke dit netværk? Tjek BKF’s Dimittendordning her…