Ny samlet statistik om kunstnere

06.12.23 | Nyheder

I dag offentliggør Danmarks Statistik den første samlede statistik om kunstnere på tværs af kunstområderne.

Den nye kunstnerstatistik er den første af sin art herhjemme og er del af udviklingsprojektet Kunstnere i tal, som er et samarbejde mellem Danmarks Statistik, Dansk Kunstnerråd og 19 af rådets medlemsorganisationer.

Statistikken Kunstnere i Danmark bygger på datatræk fra knap 28.000 kunstnere og spænder over alle kunstområder, blandt andet musik, scenekunst, billedkunst, kunsthåndværk, litteratur og film.

”Med den nye kunstnerstatistik har vi taget et stort, vigtigt skridt mod at få mere databaseret viden om kunstnerne og deres arbejdsforhold. Det er vigtigt både for kulturpolitikere, for kulturlivets beslutningstagere og for os i kunstnerorganisationerne, at vi har et solidt vidensgrundlag at arbejde ud fra,” siger Nis Rømer, Dansk Kunstnerråds forperson.

Datagrundlaget i den nye kunstnerstatistik kommer blandt andet fra Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer, som repræsenterer for eksempel musikere, billedkunstnere, skuespillere, kunsthåndværkere, tegnere, filmfolk, scenografer, forfattere og komponister. Og kunstnernes opbakning til datasamarbejdet på tværs af kunstområderne glæder Nis Rømer:

”Det gør os stærkere, at vi står skulder ved skulder i arbejdet med at skabe mere databaseret viden om de professionelle kunstnere i Danmark. Målet er blandt andet at få gode og anvendelige tal på de mange områder, hvor kunstnere bidrager til samfundet og økonomien. Den nye kunstnerstatistik er afgørende for det fokus, vi i Dansk Kunstnerråd har på at fremme mere databaseret viden om kunstnervilkår. Viden, som kan være med til at fremme bedre vilkår for hele branchen,” siger Nis Rømer.

Også forperson for Billedkunstnernes forbund Marie Thams hilser statistikken velkommen:

”Hvis vi skal have et mere bæredygtigt kunstliv, er det vigtigt, at vi skaffer os mest mulig viden om de vilkår, som kunstnerne lever under. Med denne statistik har vi skaffet os et vigtigt redskab til at overbevise politikere og beslutningstagere om, at noget skal gøres, hvis billedkunstnere trods god uddannelse, stor dedikation og lange arbejdsdage ikke fortsat skal udgøre en absolut lavindkomstgruppe,” siger hun.

Læs mere om statistikken hos Dansk Kunstnerråd

Se Kunstnere i Danmark 2022 hos Danmarks Statistik

 

Foto: Billedkunstner Signe Kejlbo i sit atelier