I følgende tilfælde skal du altid momsregistreres:
Du kan også vælge, at du lader dig momsregistrere, før du når beløbsgrænserne. Nogle kunstnere vælger denne løsning bl.a. for at opnå fordele ved momssystemet. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis man er tilknyttet et galleri, løbende modtager legater eller tilskud til sin kunstproduktion eller har større kunstopgaver.
For billedkunstner kan der være tale om, at man skal afregne moms efter 3 forskellige momssatser, nemlig 25 % (almindelige momssats), 5 % (kunstmoms) og 0 % (momsfrie ydelser).
Alle virksomheder skal momsregistreres, når omsætningen overstiger 50.000 kroner. Dette gælder også for kunstneriske virksomheder. Det vil dog ofte kun være en del af den kunstneriske virksomhed, som er omfattet af den almindelig momssats. Det drejer sig om de opgaver, som ikke kan henføres til reglerne for kunstnermoms eller som momsfrie kunstneriske ydelser. Udstillingsvederlag, som alene angår udlån af værker, vil altid skulle henregnes under den almindelige momssats.
Hvis en kunstners salg af egne værker i årets løb overstiger kr. 300.000, bliver man momspligtig for resten af året og det følgende år.
Der skal kun betales moms af salg, som finder sted efter, at registreringspligten er indtrådt. Registreringspligten kan indtræde i løbet af året. Når den ophører, vil det altid ske ved udgangen af et år. Er registreringspligten ophørt, skal der ikke betales moms af salg efter dette tidspunkt.
Grundlaget for beregning af den udgående moms ved kunstneres førstegangssalg er 20 procent af salgssummen, svarende til en effektiv momssats på 5 procent (20 procent af 25 procent).
Grundlaget for beregning af den indgående moms er udgifterne til køb af materialer m.v. til produktionen. Der er fradragsret for hele momsbeløbet, det vil sige 25 procent.
Ifølge momsloven er forfatter- og komponistvirksomhed samt anden kunstnerisk virksomhed fritaget for moms. Ved anden kunstnerisk virksomhed forstås foredragsvirksomhed, optræden og lignende.
Én række kunstopgaver vil typisk være omfattet af området for momsfrie kunstneriske ydelser. Det gælder f.eks.: Undervisning, performance, artist talks, projekter under huskunstnerordningen, illustrationer til magasiner mv.
Kunstopgaver er i enkelte tilfælde blevet anset for levering af en kunstnerisk ydelse fremfor levering af et kunstværk.
Meld dig ind i Billedkunstnernes Forbund – Danmarks interesseorganisation for 2100 professionelle billedkunstner – og bliv en del af et stærk fællesskab.