Den 11. marts 2021 markerer årsdagen for det pressemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen for første gang lukkede samfundet ned. Det er samtidigt dagen, hvor Statens Museum for Kunst (SMK) løfter sløret for det store corona-projekt BERØRT, hvor tre billedkunstnere er blevet bedt om at skabe nye værker, der forholder sig til coronakrisen. Men hvordan skaber man kunst om en krise, man selv står midt i?
I fagbladet Billedkunstneren #1 2021 fortæller Sonja Lillebæk Christensen, Kaspar Bonnén og Benedikte Bjerre om deres arbejdsproces. Det handler bl.a. om at balancere folkelighed og kunstnerisk bid, det personlige og det fælles — og om udfordringen i at bidrage med noget nyt til det, alle taler om.
Tekst: Rasmus Stochflet Nielsen. Fotos: Rine Rodin.
Sonja Lillebæk Christensen:
”Der sker noget med mennesker, når man synes, man gør noget godt i tilværelsen. Om det er for en selv eller jordkloden, så synes man, at andre skal flytte sig for en. Den middelklasse-selvtilfredshed, som jeg også selv gør mig skyldig i, har jeg altid lyst til gå lidt på klingen.”
Kaspar Bonnén:
“I kunsten findes mulighed for at give udtryk for de mere skrøbelige aspekter af den her tid, vi er i.”
Benedikte Bjerre:
”Mit ønske har været at spejle den oplevelse, jeg selv og rigtig mange andre har haft: Et år med for meget skærm og følelsen af at være afskåret fra ens normale liv. Og ikke at vide om det hele er ved at åbne op eller lukke ned igen.”
BERØRTer et partnerskab mellem Røde Kors, Statens Museum for Kunst (SMK), Coop og Hjaltelin Stahl — a part of Accenture Interactive. Projektet handler om at vise, hvordan vi hver især, vores nærmeste og vores nation er blevet berørt af corona. BERØRT har opfordret borgere til at dele deres tanker om coronakrisen og uploade et billede af deres hånd via en nyudviklet digital, grafisk platform. For hver hånd har Coop givet 5 kr. til Røde Kors.
De mange delte fotos og tanker har skabt en slags digital tidskapsel, som har udgjort et kreativt fundament for tre udvalgte kunstneres arbejde med at skabe nye, originale kunstværker. Resultatet bliver et kunstnerisk monument for eftertiden i form af tre helt nye værker, der hver især giver perspektiv på coronakrisen og bud på dens konsekvenser.
Værkerne, der er skabt af Sonja Lillebæk Christensen, Kaspar Bonnén og Benedikte Bjerre, afsløres i SMKs museumshave d. 11. marts 2021, på årsdagen for Mette Frederiksens nedlukning af Danmark. Herefter tager værkerne på rejse rundt i Danmark. Mere info: → smk.dk