Med det nyetablerede Nationalt Center for Kunst og Mental Sundhed har Danmark for første gang fået en offentlig, sundhedsfaglig instans, der udelukkende fokuserer på kunstens rolle i at skabe trivsel, håb, fællesskab og omsorg for personer med psykiske lidelser. Alt sammen baseret på et ligeværdigt møde mellem psykiatribrugere, sundhedsprofessionelle og kunstnere. Vi har talt med tre billedkunstnere samt centrets stifter, der fortæller om arbejdet i feltet mellem kunst og psykiatri.
Inflation. Energikrise. Forsyningskrise. Både private og virksomheder frygter for den kommende vinter. Det gælder selvfølgelig også på kulturområdet, hvor institutionerne har svært ved at få pengene til at slå til og har måttet skride til nedlukninger, fyringer og indstilling af aktiviteter. Hvordan klarer billedkunstnerne sig så i disse tider? Vi har spurgt seks af dem.
Billedkunstnernes Forbund har de seneste seks år hyldet kunstnernes egne udstillingssteder ved en årlig prisoverrækkelse. Fremover vil BKF vise sin anerkendelse af det væsentlige kunstneriske udviklingsarbejde, der udføres på udstillingsstederne, på andre måder. Det vender vi tilbage om i løbet af 2023. Indtil da kan vi heldigvis glæde os over, at de kunstnerdrevne udstillingssteder over en bred kam lever og har det godt. Vi har besøgt to af udstillingsstederne – Udstillingsstedet Sydhavn og Simian.
FORSIDEN Anna Rieder, Sidsel Welden, Olivia Lund. Ømhedsaktivistisk Hvilerum, 2021. Fra udstillingen M/OTHER. FOTO Amanda Bødker.