Juryformand Nis Rømers motivering ved uddeling af BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2020: Til Vægs
Den italienske kunstner Monica Bonvicini har lavet et værk, der i al sin simplicitet rammer et grundvilkår i det at være menneske på en så melodisk men også syrlig måde, at jeg blev ramt der, hvor kunstoplevelser kan ramme, når de taler direkte til egne oplevelser og personlige erfaringer, men formår at gøre det, så nye erkendelsesrum åbner sig.
Værket hedder ”destroy she said” og består af klip fra europæiske klassikere af Godard, Antonioni og andre mandlige filmskabere, der kaster et blik på kvinder i situationer af sammenbrud eller transition, hvor væggen er det sidste holdepunkt. Når alt andet bryder sammen, er der kun arkitekturen tilbage at græde op ad, læne eller tage afsæt fra. Det kan være ensomt og magtforholdet er altid ulige i relation til kroppens blødhed og forgængelighed. Bonvicini tager alt det og gør det til hendes og et feministisk udsagn – ikke kun om at blive framet som kvinde men om det sted, hvor sammenbruddet er så totalt, at der kun er en væg tilbage at græde mod. Eller sætte af og kæmpe videre fra.
Det er nogle af de samme kvaliteter, der gør Til Vægs til noget større end summen af enkeltdele. Skærme på blokkene i Lundtoftegade på Nørrebro. Et sted man godt kan føles sig udsat og måske er det, på trods af stedets mange kvaliteter. Jeg kender hvert bump i asfalten, for jeg cyklede forbi i mange år mellem hjem og værksted. Det var før Til Vægs, og det ærgrer mig en hel del, for jeg havde med glæde taget værker med i min daglige tankestrøm som med- og modspillere.
Den aktuelle udstilling FREMTIDEN ER NÆR – en udstilling af Center for Militant Futurologi – der forbinder radikale tanker fra fortiden med Sci Fi, og tekstliggør tanker; KUP KAB – der er boligselskabet – lyder det på en af de syv skærme, lav nye kommuner, omform det eksisterende. På Ghettolisten har Lundtoftegade også ryggen mod muren med regelrigide krav om transformationer. Men kunsten kan måske være det, der gør at vi ikke bare er fanget mellem ”A rock and a hard place” men et sted, hvor vi også kan tage et afsæt, vrænge næsvist og legesygt af samtiden, bløde betonmurene bare en smule op og søge en ny fremtid.
Tillykke Til Vægs med at skabe fantastisk og vedkommende kunst midt mellem hverdag og boligblokke, og for at forny hvad et kunstnerdrevet udstillingssted kan være. Tillykke med prisen som Årets Kunstnerdrevne Udstillingssted 2020 til folkene bag Til Vægs:
Mette Nisgaard Larsen, billedkunstner og boligsocial medarbejder i Lundtoftegade
Søren-Emil Schütt, beboer og formand i Lundtoftegade
Karoline W. Andersen, beboer i Lundtoftegade
Giv dem en hånd!
Foto: Rine Rodin.