Sted: rum46. Studsgade 46, Aarhus.
Etableret: 1995
Organisering: Drives på frivillig basis af Grete Aagaard, Barbara Katzin og Dorte Pedersen.
www.rum46.dk

Juryens motivering:

Mange kunstnerdrevne udstillingssteder er karakteriseret ved at være midlertidige, nogle så kortlivede som et åndedræt og en enkelt udstilling. Det midlertidige og ikke institutionaliserede er en udsat position, hvorfra samfundet må betragtes med tilbageholdt åndedræt. Men også privilegeret fordi både kritik og deltagelse står klarere her. Som ånde på en frostklar dag.

rum46 har i over 20 år brugt den udsatte og midlertidige position til at reflektere over kunstens rolle og funktion i samfundet. Det er et kollektiv, der konstant er muteret, og hvor kræfter er blevet skiftet ud, når nogle skulle videre.

Præmieringen er et hip til de mange, der gennem tiden har holdt møder, skrevet referater, lavet ansøgninger, betalt for huslejen, aflagt regnskaber og festet sammen. Men ikke mindst bragt nye diskurser til landet med publikationer og foredrag af international klasse, og givet os udstillinger, der skriver sig ind i kunsthistorien.

Øverst: Folkene bag rum46, Grete Aagaard, Dorte Pedersen og Barbara Katzin. Foto: Mikkel Mibe.

Stedet blev startet af en gruppe studerende ved det Jyske Kunstakademi i 1997. Det har gennem tiden været drevet af både formidlere og kunstnere på en forbilledlig måde, hvor begge faggrupper har gjort hinanden klogere, skarpere. I over to år har rum46 f.eks. afholdt Teoretiske Tirsdage. Det blev til 45 arrangementer med deltagerbaseret research og diskussion.

Det er med Niels Bohrs ord et gemmested for tankerne, selvom I aldrig har været hemmelige. Det er politisk, det har kant og gennem tiden er mange af de væsentligste spørgsmål i vores tid taget op, hvad enten det er køn, økonomi, fællesskab eller bæredygtighed.

Stedet er drevet af Grete Aagaard, Barbara Katzin og Dorte Pedersen. Det er en dybfølt glæde at tildele rum46 prisen; Årets Kunstnerdrevne Udstillingssted 2017.

– juryen bag BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2017:
Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund, Kirsten Astrup, billedkunstner, Mathias Kryger, billedkunstner, kurator, kritiker og gæsteprofessor ved Det Fynske Kunstakademi.