Kunstnere og udstillingssteder indgår standardaftale

28.03.14 | Nyheder

“Fremover vil jeg spørge, om kunstnerne får betaling, før jeg siger ja til at åbne en kunstudstilling,” sagde kulturminister Marianne Jelved (R) ved lanceringen af Den Ny Udstillingsaftale tirsdag d. 25. februar. Her ses hun med: Marie Thams (UKK), Kirse Junge Stevnsborg (FKD), Bjarne W. Sørensen (BKF) og Christine Buhl Andersen (ODM). Foto: Karsten Weirup.

For første gang er kunstnere og kunsthaller nået til enighed om en fælles standardaftale, der giver kunstnere og kunstinstitutioner klare linjer for samarbejdet omkring udstillinger.
Bag aftalen står Billedkunstnernes Forbund (BKF), Unge Kunstnere og Kunstformidlere (UKK) og Foreningen af Kunsthaller i Danmark (FKD)Organisationen Danske Museer (ODM) bakker tillige op om aftalen.

Aftalen indebærer, at den udstillende kunstner og kunstinstitutionen sammen beslutter, hvordan alle forhold i forbindelse med udstillingen lægges i professionelle rammer.

Se Den Ny Udstillingsaftale, klik her…

BKF har forhandlet sig frem til aftaleformuleringen sammen med de øvrige organisationer i løbet af 2013 med inspiration fra de svenske billedkunstneres udstillingsaftale med den svenske stat, den såkaldte MU-aftale, der trådte i kraft i Sverige i 2009.

Læs mere om MU-aftalen, klik her…

Historisk aftale

Den danske udstillingsaftale er den første af sin art herhjemme og markerer et gensidigt ønske fra kunstnere og kunstinstitutioner om at professionalisere samarbejdet og skabe en skriftlig aftalekultur i kunstlivet.

Det er et stort skridt i den rigtige retning, mener Bjarne W. Sørensen, formand for Billedkunstnernes Forbund:

“Den Ny Udstillingsaftale sikrer ikke, at kunstnerne honoreres for alle de timer, de bruger på at tilrettelægge en udstilling, men den sikrer, at der er rene linjer om, hvor vidt der betales honorar eller ej, og hvem der i øvrigt står for at løse hvilke opgaver. Det kommer alle parter til gode, at vi på denne måde professionaliserer aftalekulturen – jeg håber, det vil få afsmittende effekt på resten af kunstlivet,” siger han.

Lancering og fejring

Den Ny Udstillingsaftale blev lanceret ved et arrangement på Statens Værksteder for Kunst, tirsdag d. 25. februar 2014 med deltagelse af blandt andre kulturminister Marianne Jelved (R).

Se tid, sted og program for lanceringen, klik her…