Den seneste tid har der været skrevet meget om kryptovalutaer og NFT’er – ofte i forbindelse med nye rekorder i forhold til salgspriser og spekulation. NFT er en forkortelse for “non-fungible token”. En NFT er en unik enhed af data, der er lagret på en blockchain, og kan bruges til at certificere fotos, videoer, lyd og andre typer digitale filer – som memes, tweets og musik. En blockchain er en form for decentral database, der findes online. Grundlæggende giver en NFT dig ejerskab til noget digitalt. I dette projekt fokuserer vi på kunstneres mulighed for at tjene penge på digitale produktioner, samt den udvikling i kunstnerisk produktion der finder sted online som et resultat af disse teknologiske muligheder.
Mange kritiserer NFT’er for at kommercialisere kunst på internettet og for at skabe et teknologisk system, som kun er tilgængeligt for de færreste. Når vi ser på det fra en kunstnerisk vinkel, er det vigtigt også at fremhæve et andet perspektiv; den kunstneriske tilegnelse af blockchains gennem NFT’er også viser os en fremtid, hvor grænserne mellem den digitale og analoge verden er mere udvisket end nogensinde før. Vi har nu et system, der kan forbinde de to verdener. Samtidig åbner det kunstverdenen op for nye former for brugergrupper. Dem der interesserer sig for NFT’er er ikke det klassiske kunstpublikum, så det er en mulighed for kunstnere at være i dialog med helt andre mennesker omkring deres kunstneriske praksis. Mange NFT-platforme bruger ekstreme mængder energi for at holde prægningsprocessen i gang. Vi vil bruge mere bæredygtige alternativer inden for NFT-verdenen.
Formål:
Gennem to separate workshops – en fysisk og en online – vil vi undersøge, hvilke potentiale NFT’er rummer for kunstnere og hvor vi vil afmystificere hvem og hvordan man som kunstner kan arbejde med NFT’er. Vi ønsker at formidle andre historier end den klassiske krypto/investerings-succes, hvor fokus i stedet vil være på fællesskaber, nye visuelle repræsentationer inspireret af internettet, og på mikro-finansiering samt hvordan vi kan arbejde bæredygtigt med NFT’er.
Statens Kunstfond har støttet os, så vi i fællesskab kan være vært sammen med NFT-kunstneren spøgelsesmaskinen og Billedkunstnernes Forbund. De to workshops vil blive video-dokumenteret af Christian Ravn Brems og formidlet på tværs af online platforme.
Datoer:
Fysisk workshop: 30. august 2022, kl. 14-16
Online workshop: 13. september 2022, kl. 14-16
Bemærk at der er tale om to separate workshops.
Målgruppe:
Professionelle billedkunstnere, der gerne vil vide mere om NFT’er. Der er ikke et krav om at være medlem af BKF for at deltage.
Egenbetaling:
Det er gratis at deltage.
Tilmelding:
Bemærk venligst at man enten kan ansøge om at deltage i den fysiske workshop eller i workshoppen online.
Ved tilmelding bedes du sende et par linjer om, hvorfor du ønsker at deltage, og hvad du håber at få ud af workshoppen. Tilmelding skal ske til Billedkunstnernes Forbund på kmfp@bkf.dk senest 12. august 2022.
Bemærk venligst at vi forbeholder os ret til at prioritere imellem de indsendte ansøgninger.
Foto øverst: Spøgelsesmaskinen, Rune Brink Hansen