Mathilde Bjerre udstiller i BKF’s sekretariat

Hvem sætter sit flag hvor, og hvilken betydning har det for fremtidens ressourcer og magtforhold? Med udstillingen Musk occupying Mars and BIG has moon plans præsenterer Mathilde Bjerre fem skrivebordsværker, der kræser om rumfarten og det kapløb, der finder sted. Udstillingen er et efterskælv af tanker og månestøvs-simulanter på tegning, vandfarver og print, som vises frem til d. 5. april i BKF’s sekretariat.

 

“I mit arbejde forsøger jeg ikke at etablere en total idé eller opfattelse af verden, men et lokalt blik ud og ind i et materiale. I tre af mine værker har jeg f.eks. tegnet med materialet, Lunar regolith simulant. Det er et jordbaseret materiale, som forsøger at simulere de kemiske, tekniske egenskaber af og partikelstørrelsesfordelinger af månens regolit (støv). Materialet bliver brugt af forskere til f.eks. at undersøge, hvordan udstyr påvirkes af støvet f.eks. under udgravninger og transport på månen eller til at undersøge, hvordan man kan bruge selve månens regolit (støv). På et af værkerne med måne regolith simulant-materialet har jeg placeret to flag: Et flag med et logo af Elon Musk og et med BIG Bjarke Ingels Group, der begge er meget optaget af rumfart. Musk’s rumskib, SpaceX Dragon, har netop gennemført en succesfuld opsending til Mars, og Musk sælger Occupy Mars T-shirt som merchandise. BIG har indgået et samarbejde med blandt andet Nasa om forskning og udvikling af et rumbaseret konstruktionssystem, hvor månestøvet varmes op til månelava, for herefter at blive til et 3D-printet byggemateriale produceret og bygget direkte på månen.

 

Et andet værk som også bruger Lunar regolith simulant er værket Dare mighty things they said. Fra tynde røde tråde hænger den håndsyet tekst DARE MIGHTY THINGS, der referer til NASA’s seneste Mars mission. Da Mars 2020 Perseverance Rover i sidste uge foldede sin faldskærm ud for at lande på Mars, gemte faldskærmens røde og hvide mønster på en hemmelig kode. De hvide og røde felter var en binær kode bestående af 1-taller og 0’er, hvor de tre inderste ringe i faldskærmen netop dannede ordene: ‘DARE MIGHTY THINGS’. ”

 

Med udstillingens forskellige dele prøver Mathilde Bjerre at forstå globalisering som et system af relationer og som et totalitært begreb opfundet i og anvendt af primært? Vesten.

“Værket Freeze and harvest er et stillbillede, malet i vandfarve, af NASAs hjemmeside, hvor de beskriver hvordan en robot på størrelse med en golfvogn skal på jagt efter vand på Månen i 2022. Her tænker jeg meget mit arbejde som en slags re-dekoration med intentionen om at opspore forskydninger. Det er på en måde en læren om menneskers udtryk i det mindste og i det største. Det er det sted, hvorfra jeg syntes det er spændende at tænke videre og det sted, hvor jeg oplever billedkunsten som en nødvendighed og som et godt sted at trække vejret i.”

 

Mathilde Bjerre (f. 1992) dimitterede fra Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler i 2019 og overgangen fra at være studerende til arbejdslivet har kommet med en masse spørgmål som ikke har været lettet.

 

“Jeg startede som dekoratør i en gør-det-selv butik på fuld tid, kort efter min afgang i 2019. Jeg fik en fast løn for at lave udstillinger og salg. Jeg havde svært ved at komme overens med arbejdsforholdene på kunstscenen, og jeg blev nok også overvældet af Open Call arenaen, hvor slaget om kulturpengene slås. Det var en forsøgt på en “anti-eskalering” af skriverbordstimer. Jeg endte dog med at sige op i gør-det-selv butikken, for Euro-pallerne væltede ind med globalisering, og jeg havde for mange tanker om de materialer og kritiske betragtninger, som jeg ikke kunne dele med mine kollegaer i gør-det-selv butik, jeg savnede mig billedkunst kammerater og kollegaer.

Siden har jeg været med til at starte et Atelierfællesskab i Vesterbrogade 107 og en Computer Klub, hvor de overvejelser jeg savnede, er en del af arbejdet. Lige nu er jeg i den heldige situation, at jeg har fået støtte fra Statens Kunstfond og jeg er flyttet til Lissabon for at studere på MauMaus, som er et Independent Study-Program, hvor jeg har ro til at arbejde et stykke tid.

 

  1. Hvis der er nogen der ligger inde med Lego city vindmølletransport samlesæt, ville jeg være totalt interesseret.”

 

 

 

Du kan læse mere om Mathilde Bjerre:  www.mathildebjerre.com og følge Mathilde på instagram: mathilde_bjerre_

 

 

BKF’s udstillingsordning for dimittender
Er led i forbundets Dimittendordning, der henvender sig til nyuddannede billedkunstnere fra danske og udenlandske kunstakademier.

Ordningen giver nyuddannede, der er medlemmer af BKF, en god indgang til arbejdslivet som kunstner.

 

Har du taget afgang inden for de seneste tre år, og vil du udstille hos os, have en mentor eller styrke dit netværk? Tjek BKF’s Dimittendordning her…