Bordben, håndører, kål i kæder, insekter i lim og en fod på fad – i Freja Niemann Lundrups nye udstilling Stuvet Afartium er forskellige elementer valgt ud og bragt sammen i et sammenkog af kuriositeter.
Frem til d. 16. august 2021 er Freja Niemann Lundrup udstillingsaktuel med en installation af værker, der kredser om vores forhold til verdenen omkring os. Om sin praksis fortæller Freja Niemann Lundrup:
“Jeg er meget optaget af, hvordan et stof eller en masse reagerer i mødet med menneskets krop, med naturen og med andre materialer. Værkerne bliver altid til i et samarbejde mellem mine intentioner og materialets intentioner. De bliver til igennem en proces; en slags samtale imellem min krop, min masse, og materialets masse. F.eks. har stenen et udgangspunkt, en sammenhæng og noget den bærer med sig. Dens form og indhold er afhængig af, hvor og hvordan den er blevet skabt og de efterfølgende påvirkninger, jeg udsætter den for. Materialer, ting og mennesker påvirkes og gennemgår forskellige forandringsprocesser, ydre som indre. Jeg, som menneske, bærer ting, jeg har oplevet med mig, i min krop. Det påvirker min måde at agere og være i verden på, og det er denne proces i livet, som jeg ser spejlet i processen med skulpturarbejdet.”
Freja Niemann Lundrup (f. 1990) er uddannet på Det Jyske Kunstakademi og Hochschule für Künste i Bremen, Tyskland og i sin skulpturelle praksis sammensætter og genbruger hun elementer på ny i nye konstellationer med nye betydningslag.
“Udstillingen hedder Stuvet Afartium, og titlen er en sammenkædning af ord. En stuvning er en sammenkogt ret med alt muligt i og afartium kommer af afart, der betyder en version, som afviger fra det normale og kuriosum, der betyder en mærkværdig eller pudsig genstand, person, fænomen. Som titlen antyder har jeg skabt en stuvning, hvor jeg har kombineret og parret nye, gamle og lånte skulpturelle elementer på ny. Inspireret af vielsestraditionen med at bære noget gammel, noget nyt, noget lånt og noget blåt (i udstillingens tilfælde: noget grønt, men småt.) væves krop, personlige oplevelser, tider og steder sammen i nye skulpturelle formationer. I udstillingen viser jeg f.eks. værket Fyns Hoved, der består af en stenskulptur og en tegning. Jeg fandt stenen på stranden ved Fyns Hoved med min søster i april 2019. Stenen er vist en gnejs med epidot. I 2021 fortæller en kunstner mig, at hun er i gang med at rydde op og smide gamle skitser ud. Jeg svarer, at hun ikke må smide dem ud, men hellere skal forære dem væk. Kort tid efter modtager jeg en skitse, hun har tegnet i 1990 på stranden ved Fyns Hoved. Selv er jeg født i 1990 og ved at udstille de to elementer sammen smelter sted, tid, form og indhold sammen, og det hele kædes sammen på ny i en ny situation.”
Stuvet Afartium er en sanselig udstilling, hvor Freja Niemann Lundrup eksperimenterer med forskellige materialer og stofligheder: Voks, lim, kæder, tegning og marmor bidrager til installationens kompleksitet.
“Jeg har i lang tid samlet på afskåret træhuller, dvs. de sår på en træstamme, hvor træet danner nyt væv rundt om og over. Det interessante for mig her relaterer sig igen til det med, hvordan en materie eller et stof, et menneske eller i det her tilfælde, træet, reagerer på ydre påvirkninger. Træhullernes form afspejler en meget fysisk og relaterbar reaktion som vi som mennesker også må forholde os til, når forhold og situationer ændrer sig. Generelt arbejder jeg med mange forskellige materialer, men mit primære materiale er sten. F.eks. er jeg lige nu i gang med en skulptur i en 8 tons granit sten til Odense Skulptur Triennalen, SkulpturOdense ’21. Stenen blev under istiden skubbet mod Syd og blev gravet ud af Davinde Grusgrav i 1980’erne og herefter fragtet til Hollufgård. Til at starte med fungerede stenen som velkomstskilt for Hollufgård ved vejen, men den blev senere flyttet hen til Sneglehøjen. Der har jeg bearbejdet den og tænkt den ind i en ny og større spiralform, der peger på historiens udvikling som et ikke-lineært forløb, hvor fortiden griber ind i nutiden men i nye former.”
Freja Niemann Lundrup har deltaget i gruppeudstillinger i ind og udland bl.a. P.I.S.D Kunsthal Aarhus (2018-19), Mentorernes Momentum Kunsthal NORD (2019) samt soloudstillingerne Krops Kompas – Når sten gror i Se! Rum, Art weekend Aarhus (2019) og Making the Unseen Seen i Tilburg, Holland (2019). Hun er repræsenteret ved to offentlige værker, i henholdsvis St. Heddinge skulpturpark og Hollufgård skulpturpark.
I 2021 kan du ses hendes værker b.la. på Skulptur triennalen SkulpturOdense ‘21 Hollufgård Skulpturpark, Trailerpark i Augustiana Kunstpark, i udstillingsrækken SAMMENSTØD i Ringsted Galleriet samt på S.E.S Kunstcentret Silkeborg Bad.
Du kan læse mere om Freja Niemann Lundrup: http://kunstnerportal.bkf.dk/frejaniemann-lundrup
og følge Freja på instagram: @frejaniemannlundrup
BKF’s udstillingsordning for dimittender
Er led i forbundets Dimittendordning, der henvender sig til nyuddannede billedkunstnere fra danske og udenlandske kunstakademier.
Ordningen giver nyuddannede, der er medlemmer af BKF, en god indgang til arbejdslivet som kunstner.
Har du taget afgang inden for de seneste tre år, og vil du udstille hos os, have en mentor eller styrke dit netværk? Tjek BKF’s Dimittendordning her…