Ida Retz Wessberg udstiller i BKF’s sekretariat

Gips, bronze, dynejakker, luft og bobleplast – vi starter det nye år sammen med Ida Retz Wessberg, som formgiver sine værker med luft og er optaget af et kvindeligt narrativ indenfor billedhuggertraditionen.

Frem til 1. marts 2021 udstiller billedhugger Ida Retz Wessberg (f. 1986) i BKF’s sekretariat. Udstillingen er dog pga. de nye COVID-19-restriktioner ikke installeret endnu, men præsenteres til at starte med som fotoserie her på hjemmesiden. Vi glæder os til, at medlemmer, samarbejdspartnere og gæster igen kan besøge BKF og opleve værkerne i forbundets lokaler i København.

Ida Retz Wessberg har til udstillingen valgt et bredt udsnit af værker som på forskellig vis kredser om temaet luft.

“Luft er en betingelse for de fleste levende eksistenser; planter, mennesker og dyr. Samtidig med luftens indlysende, positive egenskab er det også via luften der kan spredes svampesporer, skovbrande og virus. Som nu aktuelt med Corona-epidemien. Jeg er optaget af luftens dobbelttydighed, samtidig med at jeg som billedhugger synes, det er interessant, hvordan jeg kan formgive med et usynligt materiale,” fortæller hun. “F.eks. har jeg tidligere lavet adskillige skulpturer med dynejakker, hvis karakteristiske volumen består af indkapslet luft og dun. Det er skulpturen Sleeve et eksempel på. Den er en bronzeafstøbning af den negative volume af et ærme fra en dynejakke.“

“Et andet eksempel, som jeg har med på udstillingen, er den lille skulptur Lufthul i Onyx Marble. Skulpturen er ikke større end en pakke tyggegummi. Den er fremkommet ved først at lave en voksafstøbning af et lufthul i en gipsfigur. Efterfølgende er denne voksafstøbning, blevet sat på en lille “sokkel” og til sidst er hele figuren 3D scannet og maskinfræset 1:1 i grøn onyx marmor.

Lige netop denne stenart var også den franske billedhugger Camille Claudel’s (1864-1943) favorit-sten; og jeg har lavet flere værker som relaterer sig til Claudel’s biografi og værker. Jeg synes hendes betydning er ganske overset i kunsthistorien. Udover at være en eminent skulptør, havde hun også et meget dramatisk liv, som desværre var præget af datidens bagudskuende syn på køn og kunst”.

I sin kunstneriske praksis arbejder Ida Retz Wessberg både med traditionelle materialer fra skulpturkunsten, som gips og bronze, såvel som med industrielt fremstillede materialer og hverdagsmaterialer, som dynejakker og bobleplast. Hermed ønsker hun at stille sprøgsmål til hvordan man som beskuer aflæser værdi og hieraki af kunstværker.

Netop bobleplast og luftemballage har Ida Retz Wessberg brugt i mange af sine værker, og som her i Poem for the Frieze across the Street og Model for Ventilation, der også er med på udstillingen hos BKF.

“Materialet bobleplast er en emballage, som er sat sammen af plastik og luft. Luften er indkapslet i små plastikkamre, der kan beskytte genstande mod stød og slag. Luftemballagen bliver sendt med pakkepost fra én ende af verden til en anden, og når ens fingre med et lille smæld punkterer bobleplasten, strømmer luften fra fjerne steder ud og blandes med ens egen, som en global ventilation. For mig kan åndedrættet forstås som et billede på et kunstnerisk approach; en bevægelse, hvor værker bliver til i en “ventilation” af fortid, nutid og potentiel fremtid.”

 

Om tiden efter kunstakademiet:

Efter afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, Billedhuggerskolen i 2018 var Ida Retz Wessberg med til at starte atelierfællesskabet 51Cth op i Trekroner sammen med andre billedkunstnere (www.51Cth.dk).

“Jeg synes, det til tider kan være svært at starte op som selvstændig, udøvende kunstner efter akademitiden. At være en del af 51Cth og at have gode kollegaer at spare med, har uden tvivl betydet allermest for mig. Jeg taler med mine kollegaer om alt lige fra praktisk transport af værker til mere komplekse spørgsmål i forbindelse med udstillinger og samarbejder. Lige nu er der en ganske særlig udfordring i Corona-situationen, som ikke gør det lettere. Men jeg er glad for, at jeg alligevel har nået at få udført vigtige projekter i 2020 – bl.a. en research-rejse til Paris og åbningen af min soloudstilling EXHALE, før hele samfundet lukkede ned.”

 

 

”Jeg håber, at jeg i det kommende år får mulighed for at gennemføre de ting, jeg har planlagt. I den kommende tid er jeg med på gruppeudstillingen Bobler, som foregår i det offentlige rum i Roskilde By, arrangeret af Museet for Samtidskunst. Mit bidrag vil være en udendørs skulptur og fontæne som bliver placeret ved Skt. Hans Kilde. Udstillingen åbner d. 28. maj i år og løber hen over sommeren. Til juli skal jeg til Paris på et ophold i Statens Legatbolig. Her skal jeg fortsætte min kunstneriske research om den franske billedhugger Camille Claudel. Dette skal jeg bl.a. gøre i arkivet og forskningsafdelingen på Musée Rodin i Paris. Så jeg ser frem til en Corona-vaccine, som igen vil gøre samarbejder og projekter i udlandet lettere!”

 

 

 

 

Du kan læse mere om Ida Retz Weesberg: www.idaretz.com og følge Ida på instagram: www.instagram.com/idaretz

Tekst: Ida Retz Wessberg og Karen Mette Fog Pedersen / BKF

BKF’s udstillingsordning for dimittender
Er led i forbundets Dimittendordning, der henvender sig til nyuddannede billedkunstnere fra danske og udenlandske kunstakademier.

Ordningen giver nyuddannede, der er medlemmer af BKF, en god indgang til arbejdslivet som kunstner.

Har du taget afgang inden for de seneste tre år, og vil du udstille hos os, have en mentor eller styrke dit netværk? Tjek BKF’s Dimittendordning her…

 

Fotokredit:

1. Ida Retz Wessberg, Sleeve, 2018. Bronzeafstøbning. Foto: Ida Retz Wessberg.
2. Ida Retz Wessberg, Sleeve, 2018. Bronzeafstøbning. Deltalje. Foto: Ida Retz Wessberg.
3. Ida Retz Wessberg, Lufthul i Onyx Marble, 2018. Maskinfræset onyx marmor efter 3D scanning af et lufthul i gips, 1:1. Foto: David Stjernholm.
4. Ida Retz Wessberg, Poem for Frieze (across the street), 2019. Bobleplast, perler med bogstaver indsyet i hånden Foto: David Leth Williams
5. Ida Retz Wessberg, Model for Ventilation, 2017. Jern bemalet med epoxy, luftemballage. Foto: David Leth Williams