Billedkunstner Pia Rönicke (f. 1974) bor og arbejder i København, er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi (1995-2001) og California Institute of the Arts (1999-2001).
Indsamlingspraksis er tilbagevendende i Pia Rönickes arbejde; de personlige, etiske og politiske dimensioner af indsamling, plukning og presning af planter. I sit seneste værk følger hun tidslighederne i skovenes vandring og planters migration. Hun har undersøgt forskellige botaniske samlinger, der viser spor af koloniale og geopolitiske forhold. Hendes arbejde beskæftiger sig med rumlige transformationer og hvordan historiske forhold hænger sammen med daglige aktiviteter.
Hendes kunstneriske praksis spænder over film, print, collage, skulpturer og objekter, som tilsammen bygger fortællinger.
Pia Rönicke har haft solo udstillinger på Munkeruphus, Danmark, Gävle Konstcentrum, Sverige, Parallel Oaxaca, Mexico, Overgaden Institut for Samtidskunst, gb agency, Paris, Museo Rufino Tamayo, Mexico City, Casco, Utrecth og Lunds Konsthall. Hun har deltaget i adskillige internationale gruppeudstillinger og filmfestivaller. Busan Biennale, Sydkorea, Museum of Modern and Contemporary Art of Nice, Fonds régional d’art contemporain, Alsace, Bergen Centre for Electronic Arts, Den Frie Udstillingsbygning, SixtyEight Art Institute, Astrid Noacks Atelier, Charlottenborg Kunsthal, København, Apexart, Artist Space, New York, GIBCA, Göteborg, Henie Onstad Kunstsenter (HOK), Oslo, Contemporary Arts Center (CAC), Cincinnati, Tensta Konsthall, MAK Museum, Wien, Milton Keynes Art Gallery, UK, Mulhouse Kunsthalle, Frankrig, Wiels, contemporary art centre, Bruxelles, ARGOS, Brussels, Musée d’Art Contemporain de Montréal. CASM, Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona, Elizabeth Dee gallery, New York, Sala Rekalde, Bilboa, Lisson Gallery, London, Dundee Contemporary Arts, Dundee, Palais de Tokyo, Paris, Manifesta 4, Frankfurter Kunstverein, Kunstverein München, Moderna Museet, Stockholm, CPH:DOX, FIDMarseille.
Pia Rønicke har i samarbejde med Elsebeth Jørgensen lavet offentlig kommission til Tate Modern.
Hun har erfaring med længerevarende projekter, kommissioner og stedspecifikke værker med inddragelse af borgere. Rönicke har mange års erfaring med at udstille i ind- og udland på museer, kunsthaller, biennaler og har initieret flere kunstnerdrevne steder.
Pia Rönicke er medlem af Den Frie Sammenslutning, Kunstnersamfundet og sidder i Guldborgsund Billedkunstråd.
Siden 2003 har hun undervist freelance på b.la. Kunstakademiet i Oslo, Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, Det Jyske Kunstakademi, og Det Fynske Kunstakademi .
Hun har undervist som lektor på Grunduddannelsen på det Kgl. Danske Kunstakademi mellem 2007-2015. Hun har sidenhen været censor på det Kgl. Danske Kunstakademis bachelor- og kandidatuddannelse.
Særlige kvalifikationer
Pia Rönicke har stor erfaring med vejledning af værkprocesser, fra ideudvikling til udformning og installation. Hendes tilgang er lyttende, associativ, hvor mentorforløbet bygger på en samtale.
Hun giver vejledning med udgangspunkt i billed- og tekstmateriale, men også til mere løst beskrevne og skitserede processer.
Hun har stor erfaring med ansøgning og portfolio præsentationer.
Hun kan give vejledning til længerevarende processer, projektstyring, selvorganisering og samarbejdsprojekter.
I mentorforløbet er det muligt at få vejledning til konkrete arbejdsforløb f.eks. udformningen af et værk og installeringen af en udstilling. Men mentorforløbet kan også fokusere på mere overordnede spørgsmål i en praksis. Det er et rum hvor der er plads til tvivl og tanker om evt. at flytte sin praksis et andet sted hen. F.eks. til spørgsmål som, hvordan vil jeg gerne virke som billedkunstner, og er der nogen mulighed for at skabe det rum og påvirke de rammer der er?
Som medlem af BKF og som dimittend inden for de seneste ti år, kan du få ét mentorforløb med en erfaren billedkunstner eller kunstprofessionel.
Du kan bruge det til at blive skarpere på kunstneriske problematikker og få feedback på dine værker, på at udvikle en karriereplan eller på at drøfte, hvordan du får et bedre arbejdsliv. Du bestemmer selv, hvad forløbet skal fokusere på.
Tilbuddet gælder ikke studentermedlemmer.
Har du taget afgang inden for de seneste fem år, og vil du udstille hos os, have en mentor eller styrke dit netværk? Tjek BKF’s Dimittendordning her
Pia Rönicke