Mød Billedkunstnernes Forbund på Kulturmødet Mors

17.08.18 | Nyheder

Kom og vær med i debatten, når Billedkunstnernes Forbund sætter kunsten på dagsordenen på Kulturmødet Mors i dagene 23.-25. august 2018.

Vi taler om kunst i uddannelserne, kunst på hospitalerne, kunst i erhvervslivet, ligestilling i kunstlivet og mange andre aktuelle kulturpolitiske emner med en lang række kunstnere, politikere og aktører i kunstlivet.

Se BKF’s program her nedenfor – og deltag i arrangementerne i BKF’s stand på KulturPladsen:

Torsdag 23. august:

Kl. 15.30-16.00:
Nye meningsfulde vækst-veje?
– Om brobygning mellem kunst og erhvervsliv.
Hvordan kan kunst og kunstnere spille en større og vigtigere rolle i virksomheder og i erhvervslivet som helhed? Hvilke potentialer og nye veje skaber kunst for erhvervslivet? Bør virksomheder i den forbindelse påtage sig et større kulturelt ansvar og hvad kan kunstnerne selv gøre?
Vær med i samtalen mellem konsulent/musiker Kenneth Agerholm og billedkunstner Balder Olrik.

Kl. 16.00-16.30:
Kunst i hele landet – hvordan?
Kunsten har stor betydning for et lokalt samfund, men hvordan sikrer vi at kunstnere og kunsten får bedst mulige vilkår ud i hele landet?
Formand for Billedkunstnernes Forbund, Nis Rømer, taler med Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen.

16.30-17.00:
Kønskvoter i kunsten?
Hvordan kan uligheden imellem kvindelige og mandlige kunstnere på kunstscenen ændres? Og hvorfor er det stadig vigtigt at sætte fokus på kvindelige kunstnere? Hør om en særlig kunstbiennale på Ærø, der i år primært har kvindelige kunstnere med, om Kvindelige Kunstneres Samfunds arbejde med ligestilling på kunstscenen og vær med til at diskutere om kønskvoter er vejen frem.
Kit Kjærbye, formand for Kvindelige Kunstneres Samfund (KKS) i samtale med Susan Hinnum, forstander for Kunsthøjskolen i Ærø og arrangør af kunstbiennalen på Ærø.

Kl. 17.00-18.00:
At gøde Grobunden II – Kunsten at bygge bro – har vi tid til det?
Med “Åben skole” er kunstnere med til at give børn og unge nye indsigter og styrke deres dannelse, men hvordan kan samarbejdet mellem forskellige fagligheder, mellem kunstnere og struktureret skoledag blive endnu bedre? At samarbejde på tværs, tage brug af den faglighed udøvende kunstnere har, er at bygge bro, men har vi tid og plads til den proces?
Moderator: Lasse Marker, partner, Rasmussen & Marker.
Paneldeltagere: Claus Hjortdal, formand Skolelederforeningen
Finn Holst, forsker Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse Aarhus Universitet
Katrine Skov, Formand for Kultur, Fritid og Idræt i Gladsaxe,
Pia Græsbøll Ottesen, billedhugger, kunstkonsulent og underviser.
NB: denne paneldebat foregår på indendørsscenen Brøndum.

Kl. 18.00-18.30
Kunst i den digitale verden
Hvordan kan kunstnere bruge nye digitale medier til at skabe nye kunstneriske udtryk? Hvilke muligheder og udfordringer opstår? Og hvad skal der til for at fremme udviklingen?
Deltag i samtalen med Simon Lajboschitz fra Khora Virtual Reality og Ane Mette Ruge, billedkunstner og medlem Legatudvalget for Billedkunst i Statens Kunstfond.

Kl.19.00-20.00:
Fernisering på udsmykningen af BKF’s stand: ‘Via’ af billedkunstner Billie Maya Johansen
Vær med til åbningen af billedkunstner Billie Maya Johansens udsmykning, der er inspireret af kulturmødets tema om at bygge bro og skabe nye veje. Kunstneren har taget udgangspunkt i regnbuens forskellige kulturelle betydninger som f.eks. en bro i nordisk mytologi eller som et symbol på mangfoldighed i nyere tid til Gay-parader. Få en snak med kunstneren om regnbuer, stillads-net og brobygning. Der serveres gratis øl og popcorn.

Fredag 24. august:

Kl. 11.30-12.00:
Kunst og sundhed
Kunst inden for sundhedsområdet er i vækst, men hvordan arbejder kunstnerne egentlig inden for dette særlige felt? Hvordan forholder kunstnere sig til udsmykninger på hospitaler og hospicer? Hvad er kunstens rolle og hvordan kan kunsten gøre en forskel, når det handler om sundhed og trivsel? Vi bygger bro mellem konkrete erfaringer, eksempler og kulturpolitiske visioner på området.
Billedkunstnerne Hanne Nielsen og Birgit Johnsen i samtale med Alternativets kulturordfører Rasmus Nordqvist.

Kl. 12.00-12.30:
Speak up? – Om kunstens rolle som samfundskritisk talerør
Hvordan står det til med kunstens og kunstnerens rolle i den offentlige debat? Hvordan kan kunsten være med til at sikre mangfoldighed, bekæmpe censur og undertrykkelse?
Billedkunstner Simone Aaberg Kærn og museumsdirektør Gitte Ørskou giver deres bud og taler om, hvordan billedkunstnere og museerne arbejder med at give kunsten en stemme i den offentlige debat.

Kl. 12.45-13.15:
Bekæmp kulturel ulighed, men hvordan?
Kunst kan bygge bro på tværs af sociale, geografiske og økonomiske skel, men hvordan sikrer vi, at kunsten får bedst mulige vilkår til det, og at alle får adgang til den? Hør Mogens Jensen fortælle om sine kulturpolitiske visioner for bekæmpelse af kulturel ulighed i samtale med Formand for Billedkunstnernes Forbund, Nis Rømer.

Kl. 13:45-14.15:
Kunst i ghettoen
Der skabes kunstprojekter i landets udsatte boligområder som aldrig før, men hvilken betydning kan kunsten have i udsatte boligområder? Hvordan kan den være med til at skabe sammenhængskraft og skabe andre fortællinger om socialt udsatte boligområder og deres beboere? Hør om en kunstners arbejde i Esbjerg og om arbejdet med at etablere en ny kunsthal i Gellerup.
Hør billedkunstner Eva Merz fortælle om sit mange årige arbejde i et udsat boligområde i Esbjerg, og om Nikolaj Sørensens arbejde med at etablere en ny kunsthal i Gellerup i Aarhus.

Kl. 15.30-16.00:
Hvad skal kunstnerne leve af i fremtiden?
På hvilke områder kan markedet for billedkunst styrkes? Er det igennem flere og bredere offentlige udsmykninger, mere fokusering på salg til udlandet eller virksomhedernes indkøb af kunst eller noget helt fjerde? Hør forskellige bud på, hvordan kunstneres levevilkår kan forbedres i fremtiden.
Moderator: Nis Rømer
Panel: Søren Taaning, billedkunstner og formand i Legatudvalet for Billedkunst i Statens Kunstfond
Karsten Ohrt, bestyrelsesformand i Ny Carlsbergfondet.

Kl. 16.00-16.30:
Kunst og æstetik
Æstetik skaber værdi – både økonomisk og menneskeligt. Akademiraadet, som er statens rådgiver i æstetiske og kunstneriske spørgsmål, har publiceret 20  kunstneriske anbefalinger til et skønnere Danmark. Kom og hør anbefalingerne og diskuter hvordan vi kan få æstetikken retur i vores samfund.
Samtalen er arrangeret i samarbejde med Akademiraadet.
Samtalepartnere:
Anna Maria Indrio, arkitekt og partner i Tegnestuen Norrøn samt medlem af Akademiraadet
Simone Aaberg Kærn, billedkunstner og medlem af Akademiraadet.

Mange billedkunstnere deltager på Kulturmødet Mors med udstillinger, udsmykninger og performances. En af dem er Malene Jorck Heide-Jørgensen (f. 1977), der på VÆRKET viser et konceptuelt værk om billedkunstfagets udvikling i folkeskolen. Malene Jorck Heide-Jørgensen: Rum for kunstopdragelse (2015).