Nomineret til BKF-pris: Samtidskunst langt fra alfarvej

04.10.17 | Nyheder

Kunstnerdrevne udstillinger er ikke kun et storbyfænomen. På en mark i nordjyske Ravnstrup kan man opleve dansk og international samtidskunst af høj klasse – om end i beskedne rammer. Mogens Otto Jensens Udstillingscontainer er blandt de nominerede til BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2017.

Tag med til prisfest 13. oktober for Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2017, læs mere her…

På en gammel, nedlagt skole langt ude på en nordjysk mark har billedkunstner Mogens Otto Nielsen igennem mere end fire årtier skabt værker, der ikke har deres lige i dansk kunstliv: Isskulpturer, der smelter og forgår, når foråret kommer, redeautomater, inspireret af fuglenes enkle måde at bygge boliger på, lydeksperimenter som ‘Musik for Fluer’ og ‘Den dynamiske Violin’, en violinkvartet på Ged, Kat og Hund, samt mængder af installationer og landart som f.eks. sukkerlabyrinter for myrer og snemalerier på skovens træer.

Som konceptkunstner er Mogens Otto Nielsen en ener i dansk kunst. Han har siden 1960’erne deltaget i den eksperimenterende, internationale avantgarde, men har altid været helt sin egen. Hans kunst kredser om emner som naturens og livets vilkår her på kloden. Ofte med inddragelse af naturen selv, og ofte af midlertidig karakter. Kunsten er med hans egne ord først helt færdigt, når beskueren fylder sine egne tanker og ideer ind i værket. Udveksling med omverdenen er i fokus for Mogens Otto Nielsen, der sideløbende med sin omfattende performance- og udstillingsvirksomhed gennem alle årene har udvekslet kunst pr. brev med kolleger i hele verden.

Billeder, collager, lyd, foto mm. er sendt af sted over landegrænser i MAILART projektet, der har rødder tilbage til Fluxusbevægelsen, og som har givet Mogens Otto Nielsen et vidt forgrenet kunstnerisk netværk med kolleger fra især Østeuropa og Latinamerika. Desuden har han som medarrangør af de årligt tilbagevendende kunstnertræf ‘The-Selskabet’ fungeret som samlende og inspirerende figur for danske og udenlandske kolleger, der primært beskæftiger sig med performance og aktionskunst.

Rum for nye idéer
For sit mangeårige kunstneriske virke er han hædret med bl.a. Eckersberg Medaljen, Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse og senest Den Nordjyske Kulturpris. Og trods flere blodpropper er den produktive 72-årige konceptkunstner stadig aktiv. Senest med lanceringen af Mogens Otto Nielsens Udstillingscontainer, som er blandt de nominerede til BKF-prisen Årets Kunstnerdrevne Udstillingssteder 2017.

Containeren står ved boligen og værkstedet Atmosphere Controlled i nordjyske Ravnstrup, nær Hjallerup, og flere danske og udenlandske kunstnere har udstillet siden åbningen i påsken 2015. Det fortæller Mogens Otto Nielsens hustru Jytte Nielsen, der står for kommunikationen omkring udstillingsvirksomheden.

“Mogens Otto ønskede sig et udstillingsrum til alle sine ideer. Jeg mente, at det skulle være en container og kort tid efter fandt vores datter Kirstine en container, som var til salg. Det var som om den bare ventede på at blive brugt som udstillingsrum,” siger hun.

Besøgende har foreløbig bl.a. kunne opleve udstillinger af Marianne Rønnow, Carsten Schmidt-Olsen, Karla Sachse og Gorm Spåbæk. I september udstillede Mari Susanne Kollerup som den første af en planlagt udstillingsrække af seks kvindelige kunstnere: Kirstine Nielsen, Marianne Jørgensen, Inge Tranter, Julia Amalie Bruun og Anna Ida Thomsen.

Containeren danner også ramme om andre aktiviteter, der har forbindelse til Mogens Otto Nielsens klimakunst: I sommer arrangeredes f.eks. et ugelangt forløb med syv foredrag og udstilling om menneskets CO2 fodaftryk i samarbejde med VE Vendsyssels Energi og miljøforening og Affaldsselskabet Vendsyssel Vest, fortæller Jytte Nielsen.

Selvom dette kunstnerdrevne mikro-sted ligger langt fra kunstens hovedstrøg, finder mange besøgende vej til kunsten i Udstillingscontaineren ude på Mogens Otto Nielsens mark, fortæller Jytte Nielsen.

“Hidtil har vi haft små 100 besøgende til hver udstilling. Ud over egne udstillinger skaber Mogens Otto også udstillinger med kunstnere fra sit internationale mailart-netværk. Det er bl.a. blevet til en udstilling om slægtskab i mailart-sammenhæng. Vi ønsker at bidrage med kunst, der højner omgivelserne.”

– 4. oktober 2017.