Open Call: udstillinger i Rundetårn 2026

23.10.24 | Open Call

Rundetaarn annoncerer årligt et Open Call for udstillinger i Bibliotekssalen, og inviterer kunstnere, designere, arkitekter, formidlere og forskere til at ansøge om en udstillingsperiode. Du ansøger via formularen på rundetaarn.dk

Rundetaarn er Københavns kongelige stjerneborg, bygget til at løfte mennesket i indsigt og udsyn. Tårnet er en unik historisk og arkitektonisk seværdighed, en af Danmarks bedst besøgte kulturinstitutioner og rummer Europas ældste observatoriebygning.

I Bibliotekssalen halvvejs oppe i tårnet over Trinitatis Kirke afholdes både udstillinger, koncerter og arrangementer. Bibliotekssalens kulturprogram skal bære fortællingen om hele bygningskompleksets verden af historie, kirke og astronomi, der får liv i et aktuelt og relevant indhold af kunst, videnskab, eventyr og arkitektur.

Siden 1987, hvor Bibliotekssalen åbnede i sin nuværende form, har Rundetårn kunnet præsentere et varieret program bestående af skiftende udstillinger og kulturarrangementer.

Bibliotekssalen har huset mere end 270 udstillinger, som kan ses her.

Rundetårn søger udstillinger til 2026

Rundetårn ønsker at præsentere et stærkt og varieret program med særudstillinger i høj kvalitet og søger lige nu udstillinger til 2026.

Med dette Open Call inviterer Rundetårn kunstnere, designere, arkitekter, formidlere og forskere inden for historie, naturvidenskab og humaniora, tværfaglige samarbejder, o.a. til at søge om en udstillingsperiode i Bibliotekssalen i 2026, hvor udstillernes virke eller interesse er foreneligt med bygningskompleksets kontekst og årets tema.

Det er muligt at søge med gruppe- eller soloudstillinger.

Ansøg via formularen nederst på rundetaarn.dk og læs fold-ud-menuen med udstillingsbetingelser inden du søger.

Tema for udstillinger i 2026

I 2026 ønsker Rundetårn, at udstillingerne bidrager til Rundetårns plan for at markere 350-året for at den verdenskendte professor i astronomi, Ole Rømer, udgav sin opdagelse af at lyset har en hastighed. Han talte selv om lysets tøven; ”Mora Luminis”.  I det ældste videnskabelige tidsskrift, Journal des Sçavans, kunne man i 1676 læse, hvordan Rømers observationer af Jupiters måne førte til, at en endelig hastighed for lys kunne bestemmes.

Ole Rømer er én af de mest berømte astronomer, som har været leder af Rundetaarns astronomiske observatorium. Samtidig var han også kirkeværge for Trinitatis Kirke, samt overbibliotekar for det kongelige universitetsbibliotek, som dengang lå i Bibliotekssalen. Han står desuden bag planetmaskinen i Sneglegangen. Ole Rømer har som den eneste haft en samtidig stor rolle i alle tre funktioner af Trinitatis-komplekset.

OPEN CALL 2026: LYS

Året 2026 markerer 350-året for offentliggørelsen af Ole Rømers banebrydende opdagelse af lysets hastighed, og temaet for udstillingerne vil derfor være ”LYS” i alle dets facetter – konkret eller overført.

”LYS” bliver derfor det overordnede tema, som udstillingsrækken skal reflektere. Det er et ansøgningskrav, at alle udstillinger, der skabes til Bibliotekssalen i 2026 behandler eller fortolker temaet.

Udstillingerne må gerne tage udgangspunkt i videnskabelige, historiske eller astronomiske aspekter, men litterære, filosofiske og religiøse tilgange kan også inddrages. Ligesom temaet kan perspektivere til nutidige og fremtidige problemstillinger og forskning.

Deadline for ansøgning til en udstillingsperiode i 2026 er den 24. november kl. 23:59.

Ansøgningsproces

Alle ansøgninger om udstillinger i Rundetårn behandles af Rundetårns ledelse og bestyrelse.

Ansøgninger modtages kun via formular på rundetaarn.dk til og med den 24. november 2024. Rundetårn modtager ikke fysisk materiale.

Udstiller modtager en automatisk bekræftelse for modtagelsen på mail – husk at tjekke dit spamfilter, hvis den ikke fremgår af din indbakke.

Udstillinger, der kommer i betragtning, vil få direkte besked medio december 2024, og inviteres til en uddybende samtale i uge 3, hvorefter de endelige udstillinger udvælges.

Du hører kun fra os hvis du går videre til samtalerunden. Bliver du ikke inviteret til samtale, er du ikke længere i betragtning. Det er desværre ikke muligt at svare alle enkeltvis med begrundelse for afslag.

Orienter dig i Rundetårns udstillingsbetingelser og vilkår inden du ansøger. Du finder mere information i folde-ud-menuen på hjemmesiden, og kan også downloade Rundetaarns samlede udstillingsbetingelser.

Inden ansøgningen indleveres, kan Rundetårns personale besvare eventuelle praktiske spørgsmål:

Programchef
Ditte Marie Lund, dml@rundetaarn.dk

Læs mere og ansøg på rundetaarn.dk