Kreative teams for kommuner i nord
Hvordan kan vi udnytte eksisterende ressourcer og samtidig skabe kvalitetssteder og boliger? Rådet for Bæredygtige Byer og seks kommuner inviterer teams til at arbejde på forskellige måder med stedspecifikke prototyper. Indkaldelsen er den anden inden for Visioner i Norr-projektet. Målet er at mobilisere eksempelvis arkitekter, designere, antikvarier, kunstnere og studerende. Udfordringen er at skabe bæredygtige fælles bomiljøer sammen. Kommunerne er Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå og Umeå.
Form gode bomiljøer
Kontinuitet, arbejde med flere perspektiver og lokalkendskab til stedet danner gode bomiljøer. I Norrbotten og Västerbotten finder nogle af de største investeringer i grøn omstilling, teknologi og infrastruktur i øjeblikket sted. Investeringen stiller store krav til flere boliger, attraktive bomiljøer og langsigtet bæredygtighed. Hvordan kan vi skabe bæredygtige boliger på kort tid og samtidig udnytte eksisterende ressourcer og skabe langsigtede gode boligmiljøer med god kvalitet? Hvordan kan vi arbejde og tænke på nye måder?
Visioner i nord etape 2
Visioner i Nord etape 2 er en selvstændig del af Visioner i Nord del 1, som blev afsluttet i 2021.
I trin 2 vil holdene udvikle forslag i form af prototyper.
- Som formand for Rådet for Bæredygtige Byer og landsarkitekt er jeg stolt af initiativet Visioner i Norr trin 2, siger Helena Bjarnegård. Der sætter vi kommunerne i centrum sammen med kreative, vidende og dygtige designere. De finder løsninger på, hvordan langsigtede bæredygtige, inkluderende og berigende boligmiljøer og boliger kan opnås i en verden med hårde udfordringer.
Bag opfordringen står Boligstyrelsen, ArkDes, Energistyrelsen, Vinnova og Formas gennem Rådet för Bæredygtige Byer. Udmeldingen sker sammen med kommunerne Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå og Umeå.
Vi skal skabe forudsætningerne for at arbejde og tænke i nye baner. Talentfulde arkitekter, antikvarier og designere skal have en større plads i samtalen om indretning og ledelse af fremtidens byer. Det mener ArkDes, Norsk Center for Arkitektur og Design, og Jessica Segerlund, leder af ArkDes Tænketank, der styrer projektet sammen med de øvrige aktører.
- Denne opfordring handler om at gå fra vision til handling og vi glæder os til at se, hvilke konkrete forslag holdene kommer med sammen med kommunerne, siger Jessica Segerlund, leder af ArkDes Tænketank.
Mulighed for tværsektorielle teams
Mellem 28. februar og 4. april kan der ansøges til Open Call’et, der leder efter tværfaglige teams af designere, arkitekter, designere og andre innovationsaktører til at tage fat på konkrete lokationer i kommunerne. Udgangspunktet er at skabe bæredygtige livsmiljøer. Opkaldet har til formål at udforske og bringe nye øjne ind i samfundsopbygningsprocessen og finde nye metoder til at skabe langsigtede ledelses- og udviklingsstrategier. Teams kan melde deres interesse via www.arkdes.se . Herefter foregår idéskitseringen i løbet af foråret og efteråret. Det sker inden for rammerne af udbuddet finansieret af Vinnova, Formas og Energistyrelsen. De tilbyder finansiering på SEK 600.000 pr. hold til et første skridt.
Arbejdet er opdelt i to faser. Fase 1 består af opgørelse og analyse samt udvikling af en ledelses- og implementeringsplan. I fase 2 får et mindre udvalg af teams mulighed for at teste deres forslag på stedet gennem prototypearbejde.
Rådet for Bæredygtige Byer – regeringens initiativ for bæredygtig byudvikling
Rådet for Bæredygtige Byer er et samarbejde mellem myndigheder. Det er regeringens mission at styrke kommunernes vilkår for at udvikle levende og bæredygtige byer og samfund. Rådet for Bæredygtige Byer omfatter Boligstyrelsen, Folkesundhedsstyrelsen, Formas, Svensk Styrelse för Deltagelse, Naturvårdsverket i Sverige, ArkDes og Energistyrelsen. Der er også Vækststyrelsen, Transportstyrelsen, Vinnova, Riksantikvarieämbetet, Statens konstråd, Länsstyrelsen og Sveriges Kommuner og Regioner, SKR.
Hålbar Stad
Hållbarstad.se drives af Rådet for Bæredygtige Byer, et forum bestående af tolv statslige styrelser samt SKR og amtsstyrelsen. Rådets opgave er at støtte kommunerne i deres arbejde med mål 11 i Agenda 2030, der handler om langsigtet bæredygtig by- og samfundsudvikling. Læs mere om rådets arbejde her .
Læs mere specifikt om Open Call’et her