Kunstens kompetencer

Konference, Carlsberg Akademi d. 4. april 2019 kl. 09.00 – 14.00.

Arrangør: Billedkunstnernes Forbund (BKF).

Moderator: Journalist og tv-vært Tine Gøtzsche.
Skulpturer og lydværk i Carlsberg Akademi v/billedkunstner Ursula Nistrup: Resonating Pillars (2017).
Konferencens grafiske identitet er skabt af billedkunstner Kristina Ask.
Tak til Statens Kunstfond og Billedkunstnernes Forbunds Ophavsretsfond (BKFO) for støtte til konferencen.

Program:

Oplægsholdere

Anna Porse Nielsen er udannet Cand. Scient. Pol og har siden 2006 været adm. direktør i rådgivningsvirksomheden Seismonaut. Tidligere har Anna arbejdet hos bl.a. Rambøll Management, VisitDenmark, Danske Erhverv og Udenrigsministeriet. Hun er forkvinde i bestyrelsen hos Arsenalet samt bestyrelsesmedlem i Geopark Odsherred.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aslak Aamot Kjærulff har en Ph.d. i STS og aktionsforskning fra Roskilde Universitet. Han er medstifter af Diakron, en platform for tværdisciplinær forskning og praksis, der har indgået et samarbejde med den danske virksomhed Aquaporin om projektet Primer. Aslak er desuden lektor på Dutch Art Institute, hvor han underviser i forholdet mellem klimaforandringer og kunstnerisk tværfaglighed.

 

 

 

 

 

Carl Emil Carlsen er selvstændig billedkunstner og interaktionsdesigner. Han har udstillet værker og afholdt audiovisuelle koncerter og performances bl.a. i Nikolaj Kunsthal, Digital Interactive Art Space (DIAS), Click Festival og på Lentos Art Museum i Linz. Carl Emil er ejer af konsulentfirmaet Sixth Sensor, der bl.a. har udviklet interaktive grafiske designs, prototyper eller indhold til installationer, scenografier mm. Senest har Carl Emil samarbejdet med Det Kgl. Teater, Roskilde Festival, DR, LEGO og Hasbro, enten direkte eller gennem andre firmaer.

 

 

 

Christina Prip er senior tilbudschef i NCC. Hun er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne; Det Kongelige Danske Kunstakademi Skoler for Arkitektur, Design og Konservering samt fra TACK International Denmark. Christina har bl.a. arbejdet som Akkvisitionsansvarlig hos henholdsvis JJW Arkitekter og Schønherr. Derudover har Christina drevet sit eget firma, PRIP med fokus på kunstkonsulentsarbejde f.eks. i forbindelse med offentlige udsmykningsopgaver.

 

 

 

Christina Wilson er uddannet kunsthistoriker fra Københavns Universitet og ejer kunstrådgivningsfirmaet Christina Art Advisory, hvor hun bl.a. har været kurator for virksomheden Aquaporin samt rådgiver for kunstsamlere. Derudover er Christina programdirektør for Art Week Copenhagen og hun er tilknyttet Bikubenfonden som rådgiver for fondens unge legatmodtagere.

 

 

 

 

 

 

 

 

David Hilmer Rex er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne og er i færd med at tage en Ph.d. ved Institut for Kommunikation og Kultur ved Aarhus Universitet. David er medstifter af Diakron – en platform for tværdisciplinær forskning og praksis, der har indgået et samarbejde med den danske virksomhed Aquaporin om projektet Primer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Esben Weile Kjær er studerende på Det Kgl. Danske Kunstakademi Billedkunstskolerne. Sammen med Anna Weile Kjær var han den kuratoriske duo bag den alternative kunstmesse, Alt_Cph 2018.

 

 

 

 

 

 

Henrik Plenge Jakobsen er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi Billedkunstskolerne; Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts i Paris samt Institut des Hautes Etudes en Art plastigue i Paris. Han er i dag professor på Billedhuggerskolen på Det Kgl. Danske Kunstakademi Billedkunstskolerne. Udover en lang række af solo- og gruppeudstillinger i ind- og udland og flere kommisionsprojekter i offentligt rum skal Henrik udsmykke Metroselskabets Ny Ellebjerg Station, der forventes færdig i 2023.

 

 

 

 

 

 

IN SITU har mere end 10 års erfaring med kunstprojekter i det offentlige rum og har speciale i processer, hvor kunsten integreres i nybyggeri og byudvikling. Udover at lede den kunstfaglig kvalitetssikring og facilitering af konkrete kunstprojekter har IN SITU gennem årene udviklet flere kunststrategier, bl.a. i forbindelse hospitalsbyggerier i landets regioner og kommunale byudviklingsprojekter. Herudover har IN SITU kompetencer inden for kunst- og bæredygtighedsstrategier (DGNB) i kontorhuse. Fra 2016 har IN SITU været tilknyttet Bygningsstyrelsen som kunstfaglig bygherrerådgiver og er fra 2019 tiltrådt som konsulent ved Statens Kunstfond i forbindelse med integrering af kunst i statsligt byggeri. IN SITU drives af Jane Løvschall Dolmer og Trine Møller Madsen, begge cand.mag. Mere info: insitu.dk.

Jacob Tækker er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi Billedkunstskolerne og fra Gerrit Rietveld Academy i Amsterdam. Han har bl.a. udstillet på Overgaden Institut for Samtidskunst og medvirket i kunstprojektet Værkdinverden. Som modsvar på inaktivitet og fedme pga. indendørs gaming udviklede Jacob i 2015 det fysiske e-sportsspil DOT by GoPlayDot, der anvender naturen som legeplads.

 

 

 

Jens-Peter Brask er kurator og kunstsamler. Bl.a. har han kurateret udstillingen “The Brask Collection meets Willumsen” på J.F. Willumsens Museum og han er initiativtager til Julian Schnabels udstilling “Aktion Painting 1985-2017” på Aros. I 2018 samarbejdede Jens-Peter med Normann Copenhagen om projektet “The Norman x Brask Art Collection”, hvor 10 udvalgte billedkunstnere hver har udviklet et objekt, der overskrider grænserne mellem kunst og design.

 

 

Jes Bjørn Simonsen er civiløkonom, HD i International Marketing fra Syddansk Universitet og har en diplomuddannelse i digital strategi fra IAA (International Advertising Association). Jes Bjørn arbejder som Group Design Manager i Danfoss A/S og han er formand for Danfoss Kunstfond som siden 1972 har arbejdet med at bringe kunst ud i Danfoss fabrikker i Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

Katja Bjørn er billedkunstner og har en lang række af solo- og gruppeudstillinger bag sig bl.a. på Viborg Kunsthal, Randers kunstmuseum, Kvinde Museet, Charlotte Fogh Gallery, V1 Gallery og Horsens Kunstmuseum. Katja er formand for Aarhus Kommunes Billedkunstudvalg, der fungerer som rådgiver ved udsmykningsopgaver af kommunale bygninger.

 

 

 

 

 

 

Kirsten Langkilde er rektor for det Det Kgl. Danske Kunstakademi Billedkunstskolerne i København. Kirsten har en lang karriere bag sig både som udøvende kunstner, forsker, professor og direktør på kunstuddannelser rundt omkring i Europa. Senest i Basel hvor hun var direktør for Hochschule für Gestaltung und Kunst FHNW.

 

 

 

 

Laila Kildesgaard er uddannet cand.scient. i kulturgeografi og historie fra KU og har en Master of Public Administration fra CBS. Hun er direktør i Kommunernes Landsforening (KL) med ansvar for blandt andet kultur- og fritidsområdet, vækst og beskæftigelse samt teknik og miljø. Laila har tidligere været kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune, direktør i Helsingør Kommune og chef i Københavns Kommunes Børne- og Ungdomsforvaltning. Før da arbejdede hun bl.a. i 3F, Kvindeligt Arbejderforbund og Dansk Metal.

 

 

 

Lars Goldschmidt er direktør i Monberg & Thorsen og han er en aktiv samfundsdebattør. Lars er formand for Bornholms Energi og Forsyning A/S, medlem af bestyrelserne for Bornholms Museumsforening og Bornholms Efterskole samt medstifter af firmaet Goldschmidt Rise and Shine. Derudover er Lars adj. Professor på CBS og forhenværende direktør i Dansk Industri (DI).

 

 

 

Foto: Nicoline Olsen

Malene Bach er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne. Hun har udstillet i ind- og udland og er kendt for arbejdet med stedsspecifikke farveprojekter og integreret kunst i arkitektur. Hendes samarbejder med mange forskellige arkitekter er dokumenteret i publikationen Site_Specific Colour. De seneste år har hun samarbejdet med Casedesign i Mumbai om flere farveprojekter i deres arkitektur, bl.a. til Avasara Academy i Pune, Indien. Dette projektet blev udstillet på Venedigs Arkitekturbiennale sidste år og lige nu på Archizoom, EPFL i Lausanne, Schweiz.

 

 

 

 

 

 

 

Marie Scott Poulsen er uddannet Cand. Mag. fra Københavns Universitet og har i 20 år arbejdet med kommunikation, branding, kultur og design. Marie har haft en række jobs som kommunikationschef i organisationer og erhvervsliv, har været bosiddende i London og er nu Head of Community Comm & Corporate Brand i Københavns Lufthavn. Marie er desuden suppleant for bestyrelsen i Teatret ved   Sort Hest samt kurator for teatrets kunstforening.

 

 

 


Martin Pingel
billedkunstner og Designchef i PostNord.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ulrik Jantzen

Mette Marcus er kunsthistoriker. Hun var efter et par år som freelance kurator, i 10 år museumsinspektør på Louisiana Museum of Modern Art. Siden 2013 har Mette været chef for kunstområdet i Bikubenfonden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milena Bonifacini er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne. Hun har bl.a. udstillet hos Banja Rathnov i Museumsbygningen på Østerbro, Galleri DGV i Svendborg og Overgaden Institut for Samtidskunst samt udført udsmykningsopgaver bl.a. til Copenhagen Plant Science Centre, Københavns Universitet. Siden 2017 har Milena været formand for Akademiraadet – Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster.

 

 

 

 

 

 

Mikkel Carl har en BA i idéhistorie fra Århus Universitet og en MFA fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne. Han arbejder som kunstner, kurator, skribent og konsulent. Udover en lang række solo- og gruppeudstillinger i ind- og udland – bl.a. på ARoS, Esbjerg Kunstmuseum og M23 Projects i New York – er Mikkel Carl lektor i Billedkunst og Udstillingspraksis på Det Fynske Kunstakademi. Han er ligeledes medlem af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst 2016-2019.

 

 

 

 

Nis Rømer er formand for Billedkunstnernes Forbund. Nis er uddannet fra The Berlage Institute i Rotterdam, Gerrit Rietveld Adademie i Amsterdam og fra Det Jyske Kunstakademi i Aarhus. Siden 2010 har Nis været underviser på Kunsthøjskolen Holbæk og han har derudover været medstifter af gåklubben “Gåafstand” og foreningen “publik”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pernille Egeskov er billedkunstner og har en lang række af solo- og gruppeudstillinger bag sig bl.a. på Haus8 i Kiel og Museum Burg i Posterstein i Tyskland. I 2016 udstillede Pernille i Dinesen Apartment i København, hvor de tre klassiske brands: Republic of Fritz Hansen, Georg Jensen Damask og Dinesen og deres designobjekter blev kunstnerisk genfortolket i totalinstallationen “Hjem”.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Peter Nørby

Peter Holme Jensen er direktør i Aquaporin. Peter har en M.Sc. / Ph.d. i Structural Protein Chemistry og har et bredt forsknings- og industrielt netværk. Han er medstifter af tre andre virksomheder indenfor den farmaceutiske- og bioteknologiske industri. Derudover er han formand for bestyrelsen i Aquaporin Asia Pte. Ltd.; næstformand i bestyrelsen for Aquapoten Co Ltd. i Kina samt bestyrelsesmedlem i Aquaporin Space Alliance Aps. Siden 2017 har Aquaporin indgået et åbent samarbejde med Diakron om projektet Primer.

 

 

 

 

 

 

Simone Aaberg Kærn er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, Billedkunstskolerne. Simone har bl.a. haft solo udstillinger på KUNSTEN i Aalborg, AROS i Aarhus, Louisiana Museum of Modern Art samt på Venedig Biennalen. Hun er bl.a. kendt for værket “Sisters in the Sky” om kvindelige piloter fra 2. Verdenskrig, sin dokumentarfilm “Smiling in a Warzone” omhandlende hendes flyvning til det krigsramte Afghanistan og det debatskabende portræt af den forhenværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen. Senest er hun meddommer i DR-programmet: “Danmarks bedste portrætmaler”. Simone er desuden medlem af Akademiraadet.

 

 

Tine Gøtzsche er journalist, vært, interviewer, moderator og foredragsholder. I perioden 2010-2018 har Tine været vært på TV AVISEN. Tidligere har hun bestyret DR-programmer som DR2 Udland, Profilen, Temalørdag og P1Debat, og hun har været vært på både valgdebatter, statsministerdueller og store politiske og kongelige begivenheder i ind- og udland. Derudover har Tine løbende lavet konferencer for virksomheder, organisationer og offentlige institutioner.

 

 

 

 

Trine Bille er professor MSO og kulturøkonom. Siden 2006 har hun arbejdet på Copenhagen Business School, hvor hun har forsket i bl.a. kulturøkonomi, kulturpolitik, de kreative erhverv og regional udvikling. Under ledelse af Trine blev to nye rapporter om billedkunstens forhold udgivet i 2018, henholdsvis Billedkunstens økonomiske rum – Markedets samlede størrelse og Billedkunstnernes økonomiske arbejds- og levevilkår.

 

 

 

 

 

 

Ursula Nistrup (f. 1974), billedkunstner, uddannet fra Glasgow School of Art og California Institute of the Arts. På konferencen bidrager hun med Resonating Pillars (2017), skulpturer og lydværk, der er installeret i vinterhaven og i den tidligere spisestue i Carlsberg Akademi. Værkerne er skabt i samarbejde med Royal Copenhagen, som led i et forskningsprojekt om forholdet mellem porcelænsmaterialets form- og lydmæssige karakteristika. Ursula Nistrup har i flere kunstneriske projekter arbejdet sammen med erhvervslivet. Pt samarbejder hun med Bang & Olufsen om værket Amplified Views for Struer Kommune, der indvies senere i år.