Samtidskunstprojekt sigter mod publikums smartphones

06.06.14 | Nyheder

www.bkf.dk præsenterer løbende BKF-medlemmers projekter i og uden for de etablerede kunstinstitutioners udstillingsrum:

Snart kan man i København opleve et af utraditionelt samtidskunstprojekt, igangsat af billedkunstner og professor på Det Fynske Kunstakademi Kristoffer Ørum.

Fra 17. januar til 19. februar vil man på udvalgte steder i København få mulighed for at logge sig på det trådløse netværk Captive Portal. Men i stedet for at blive mødt af fx Googles åbningsside, når man logger på, popper der et kunstværk frem på telefonskærmen. Et kunstværk skabt til præcis det specifikke byrum, man står i.

Kunst når man ikke venter det

Kristoffer Ørum fik ideen til at udstille værker på trådløse netværk, da han en dag kiggede ud af vinduet i sin lejlighed på Nyhavn. Her så han alle turisterne med deres smartphones hævet over hovedet for at opsnappe åbne netværk.

“Jeg så ud og tænkte: De private rum hænger ude på gaden, og der er et villigt publikum. Tænk hvis man gav dem kunst i stedet for net,” fortæller han.

Det blev starten på Captive Portal, der nu går i luften med pilotprojektet Stedsspecifik Tekst med fem forskellige kunstnere fra ind- og udland, der udstiller på fem forskellige steder i København.

Hvert sted er et trådløst netværk, et par af dem huses privat, et par af offentlige institutioner og det sidste af en restaurant.

Læsning som kunst

Udstillingen Stedsspecifik Tekst er skabt med udgangspunkt i Kristoffer Ørums fascination af læsning:

For at undersøge tekst og læsning i det offentlige rum nærmere, besluttede Kristoffer Ørum at bruge Captive Portals fem trådløse netværk til ‘noget med tekst’. Han inviterede fem kunstnere fra Danmark og udlandet til at skabe et digitalt tekstværk til hver sit trådløse netværk. Det eneste krav til kunstnerne var, at deres værk skulle være tekstbaseret og forholde sig til stedet, det læses, og måden, det læses på.

Projekt Stedsspecifik Tekst

Her kan teksterne læses i perioden 17. januar til 19. februar 2014. Udstilingen er åben hele døgnet:

Nyhavn, Restaurant Cap Horn:
Captive Horn af den dansk/tysk/finske digter og billedkunstner Cia Rinne.

Mjølnerparken, Nørrebro:
Hvor er du/hvad laver du? af forfatter og digter Ursula Andkjær Olsen.

Enghavevej, ved KPH Projects:
LOGIN af den amerikanske digter og advokat Vanessa Place.

Valby, biblioteket:
Borgerservice!!! af billedkunstner Christian Schmidt-Rasmussen.

Brumleby, Østerbro:
Blob Project af billedkunsterne Vladas Suncovas & Kristian Byskov.

Teksternes nøjagtige placering er markeret på et kort på: http://cp.oerum.org.

Visionen for Captive Portal er at skabe et internationalt netværk af trådløse netværk for digital distribution af kunstneriske materialer. Det er tænkt som et non-profit parallel til eksisterende kanaler som f.eks. boghandlere, gallerier og museer.

For BKFs medlemmer

Er du medlem af BKF og er du involveret i et kunstnerinitieret/kunstnerstyret projekt, der egner sig til omtale her?

Send en mail med info til: mk@bkf.dk