Akademiraad svarer på ødelæggelse af Frederik V-buste

12.11.20 | Nyheder

For en uge siden stjal gruppen ’Anonyme Billedkunstnere’ en buste af Det Kgl. Danske Kunstakademis grundlægger Frederik V og smed den i Københavns Havn i protest mod kolonialisme og racisme. En video og en erklæring om kunstaktionen er offentliggjort på kunstplatformen IDOART.dk og kan ses her…

Aktionen er de seneste dage blevet fordømt af flere politikere, bl.a. kulturminister Joy Mogensen, og Akademiraadet, som ejer statuen, har politianmeldt aktivistgruppen for vandalisering.

I en ny udtalelse forklarer Akademiraadet, at rådet ser med stor alvor på ødelæggelsen af statuen:

”Når de anonyme billedkunstnere forsøger at retfærdiggøre ødelæggelsen af Salys buste ved at hævde, at intentionen er ’at lære af fortiden for at ændre fremtiden’, er Akademiraadet af den modsatte holdning: Rådet er overbevist om, at hvis vi forsøger at slette fortiden, ved f.eks. at destruere dens kunst, får vi kun sværere ved at forstå den og dermed også at tage ved lære af den,” skriver Akademiraadet bl.a. i udtalelsen, som kan læses i sin helhed her…

Det kunstneriske felt har, historisk set, ligesom resten af samfundet, været præget af en lang række mere eller mindre fast forankrede kulturelle forestillinger om, hvem der har mulighed for og lov til at deltage og agere i feltet, understreger Akademiraadet:

”Det har skabt nogle begrænsende strukturer, hvad enten disse handler om f.eks. køn, alder eller etnicitet, som har favoriseret bestemte aktører og stemmer til fordel for andre. Akademiraadets holdning er generelt, og upåvirket af det aktuelle tyveri og hærværk, at vi skal bryde med denne strukturelle forskelsbehandling og insistere på et åbent, inkluderende og afbalanceret menneskesyn, som ser muligheder og kvaliteter i mangfoldigheden, og som forstår, at det er i anerkendelsen af diversiteten, at vores kultur og fællesskab kan videreudvikles og styrkes. Dette gør vi ikke ved at destruere fortidens kunst, men ved at skabe en ny kunst, der er tidssvarende og betydningsfuld.”

Akademiraadets formand er billedkunstner Milena Bonifacini. Læs mere om Akademiraadets organisering her…

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.