Frie Grønne vil forpligte kommuner og regioner på kunst

09.11.20 | Nyheder

Udvid det såkaldte ’kunstcirkulære‘, der afsætter penge til kunst i forbindelse med statsligt byggeri, så det også omfatter kommuner og regioner. Betal billedkunstnere for visning af værker i det offentlige rum. Lav kunststrategier for alle de større byer. Nedsæt kunstråd i alle kommuner. Og etabler et Kulturens Analyseinstitut.

Det er nogle af forslagene i et kulturpolitisk udspil fra det nye parti Frie Grønne, som Dagbladet Information omtaler i dag.

Mange af Frie Grønnes forslag på billedkunstområdet har Billedkunstnernes Forbund (BKF) tidligere beskrevet, bl.a. i forbundets plan for genstart af kunsten efter COVID-19,   BKF’s kunstpolitiske anbefalinger til kommunerne og BKF’s handlingsplan for billedkunsten.

Nis Rømer, BKF’s formand, hilser da også det nye partis kulturpolitiske udspil velkommen:

»Det forslag er helt oppe at ringe. Det er en rigtig god ide,« siger Nis Rømer til Information.

Visningspenge til billedkunstnere
At kunstnere, der leverer kunst til det offentlige rum, skal modtage en løbende betaling for deres arbejde, er helt oplagt og kunne gøre en vigtig positiv forskel, mener Billedkunstnernes Forbund:

»Musikere får KODA-penge, og forfattere får bibliotekspenge, der løbende tikker ind. Det får billedkunstnerne ikke, så en lille fast udbetaling, der kan hjælpe bare lidt på huslejen, ville betyde meget,« siger Nis Rømer til avisen.

I Frie Grønnes kulturpolitiske udspil, der kan læses i sin helhed her, skriver partiet, at kulturen skal have et kæmpe økonomisk løft og tages lige så seriøst som andre politikområder. Det skal ske ved at hæve den offentlige støtte til kulturlivet fra 1,2 til to procent af BNP, mener partiet.

Det vil betyde, at kulturen kommer til at lægge beslag på en større andel af statens pengepung end eksempelvis Forsvaret, skriver Information.

Øverst: Et godt eksempel på, hvordan kunst og byudvikling kan spille sammen, er ”Kilen” i København, mener Frie Grønne: Her gik kunstnergruppen Superflex sammen med arkitektfirmaet BIG i tæt samarbejde med Københavns Kommune og de lokale beboere og skabte et kulturelt mangfoldigt og socialt rigt byrum. Foto: BIG/Iwan Baan.