848 billedkunstnere har i år søgt om et arbejdslegat hos Statens Kunstfond. 254 af ansøgerne har netop fået den gode nyhed, at de er blevet tildelt et legat.
Legaterne uddeles enten som treårige arbejdslegater på 855.000 kroner fordelt på tre år eller arbejdslegater på beløb mellem 50.000 og 150.000 kroner. I alt er der blevet uddelt 17.442.500 kroner.
Se listen over alle legatmodtagere her…
For Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst har det været særligt vigtigt at sikre, at der er en god spredning i uddelingen, så et bredt udsnit af billedkunsten og billedkunstnerne er repræsenteret, siger udvalgsformand Søren Taaning i en pressemeddelse fra Statens Kunstfond:
“Når over 800 billedkunstnere søger om et arbejdslegat, hvilket er noget nær en rekord, så er det klart, at vi må prioritere benhårdt, samtidig med, at vi forsøger at se ud over hele det kunstneriske felt i Danmark.”
Udvikling og mangfoldighed
Legaterne er med til at sikre, at der sker en fortsat udvikling af kunsten i Danmark og at danskerne får en mere mangfoldig kunst af høj kvalitet, mener Søren Taaning.
“Arbejdslegaterne er enormt vigtige i forhold til at sikre en fortsat kunstnerisk udvikling. Vi investerer i talent og nytænkning, men også i den grundlæggende fordybelse kunst kræver. Jeg er sikker på, at et legat på 50.000 kroner kan gøre en helt afgørende forskel for den enkelte kunstner, og måske er det lige dét, der skal til, for at tage springet til udlandet eller turde, at gå helt nye veje med et materiale,” siger han.
Litteraturen og billedkunsten deler legat i år
De prestigefulde treårige arbejdslegater har Legatudvalget for Billedkunst i år uddelt fire af, hvoraf det ene er et delt legat med Legatudvalget for Litteratur.
Statens Kunstfonds præsenterer årets fire modtagere af de treårige arbejdslegater således:
Amalie Smith. Hendes værker går på tværs af genrer, kunstarter og medier. I de rumlige installationer udfolder hun med skarpe greb og tilsyneladende let hånd det materiale eller den teknik, der bedst udfolder hendes ide. Materialer og teknikker spænder fra vævning over tidlig computerteknologi til interaktiv touch teknologi, video, lys og fotografi.
Christian Falsnaes. Mange mennesker har visse reservationer i forhold til performance. Men Christian Falsnaes får dem altid overtalt. Han får folk til at føle sig afholdt, så de synes, de bør give noget tilbage til fællesskabet. Han får dem til at stå sammen i en stor cirkel i Kunstforeningen GL STRAND en tirsdag aften og befamle personen ved siden af. Han får dem til at skrige af deres lungers fulde kraft. Og det uden at det føles specielt akavet. Mere som om man er blevet optaget i noget. Det skyldes ikke kun hans særlige personlighed, men også hans system og hans rytme. Og det faktum, at han virkelig tror på socialiteten.
Kristine Kemp arbejder med sprog og værkproduktion og skaber billeder og objekter i forskellige medier som for eksempel fotografi, tegning, tekstil, neon og approprieret tekst. Kemps praksis er funderet i filosofiske, eksistentielle spørgsmål, som arbejder med egenskaberne, ophavet og grænserne for menneskelig viden og erkendelse. Det er diskursive arbejder, hvori der ofte indgår undersøgelser af sproglig, materiel eller performativ karakter.
Ulrik Heltoft skaber hyper-æstetiske og stemningsmættede iscenesættelser i både film og billeder. Hver film indeholder som regel kun én karakterrolle, som Heltoft selv besidder. Figurerne er hentet fra litterære og videnskabelige forlæg. Herfra uddrager han en essens, som bliver omdrejningspunktet i de stramt komponerede og nøje gennemarbejdede filmsekvenser.
Om Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst uddeler legater til skabende kunstnere inden for billedkunstområdet. Udvalget består i perioden 2016-2019 af billedkunstnerne Søren Taaning (formand), Ane Mette Ruge, Eva Steen Christensen, Mikkel Carl og kunsthaldirektør Jacob Fabricius.
Øverst: Billedkunstner Christan Falsnaes er blandt modtagerne af det treårige arbejdslegat. Billedet er fra udstillingen “FEED” på Pinchuk Art Centre i Kiev, 2017. Foto: Christian Falsnaes.