BKF: Bak op om Det Jyske Kunstakademi

14.02.19 | Nyheder

Det Jyske Kunstakademi har brug for hjælp fra Aarhus Kommune for at komme ud af nedslidte lokaler i Mejlgade og fortsætte driften andetsteds i byen. Akademiet spiller en vigtig rolle både for Aarhus’ kulturliv og for den professionelle kunstscene, lyder det fra Billedkunstnernes Forbund, der opfordrer politikerne i Aarhus Byråd til at finde en løsning sammen med akademiets ledelse.

Aarhus har brug for sit kunstakademi – og dansk kunstliv har brug for, at Det Jyske Kunstakademi fortsat kan uddanne billedkunstnere på højt niveau, der kan bidrage til den kunstneriske udvikling både på den lokale, nationale og internationale kunstscene.

Det mener Billedkunstnernes Forbund (BKF), der opfordrer politikerne i Aarhus Byråd til at finde en løsning på akademiets akutte behov for tidssvarende, fungerende lokaler og bæredygtig finansiering af driften.

Judith Schwarzbart, rektor på Det Jyske Kunstakademi, har på et møde med Aarhus Kommunes kulturudvalg for nylig bedt politikerne om hjælp til flytning og fremtidig drift. I en artikel i Jyllands-Posten siger hun bl.a.:

”Vi er i en ejendom, der er ved at falde sammen, og vi har ikke økonomi til at vedligeholde den. Derfor har vi brug for at finde en løsning. Helt grundlæggende ønsker vi at flytte til nogle mere passende omgivelser, som lever op til den funktion, vi har”.

Driften er trængt
Akademiet, der er en selvejende institution finansieret af tilskud fra primært kommunen, men også fra staten og af eksterne midler, har de seneste mange år haft svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Og de økonomiske problemer handler ikke kun om vedligeholdelse af bygningen, siger rektor til avisen:

”Det handler også om, at vi hvert år er tættere og tættere på at lukke, fordi vi ikke kan drive skolen for de midler, vi har nu.”

Den dårlige økonomi betyder bl.a., at akademiet ikke kan indsætte vikarer, hvis en underviser er syg, samtidig med at det mangler værksteder, hvor de studerende kan arbejde under optimale forhold og med den rette normering.

Vigtigt for dansk kunstliv
Hvis Det Jyske Kunstakademi tvinges til at dreje nøglen om, vil det være et alvorligt tab. Ikke bare for Aaarhus, hvor akademiets nuværende og tidligere studerende og undervisere udgør en vigtig del af byens kreative liv, men generelt for dansk kunstliv, understreger BKF. Det Jyske Kunstakademi er nemlig – sammen med Det Fynske Kunstakademi – med til at sikre, at der er faglig diversitet og dynamik i uddannelsen af næste generations billedkunstnere, også uden for København.

BKF minder om, at Det Jyske Kunstakademi alt for længe har kæmpet med underfinansiering. Det er på høje tid at finde en løsning, der sikrer institutionen en bæredygtig økonomi til fortsat at drive en videregående kunstuddannelse på højt niveau. For en by har brug for sine kunstnere, og Aarhus har brug sit kunstakademi, hvis byen fortsat også skal kunne tiltrække og fastholde den unge, eksperimenterende del af den professionelle kunstscene.