Travl messe skaber håb om opsving på kunstmarkedet

06.02.19 | Nyheder

9.741 kunstinteresserede lagde i den forgangne weekend vejen forbi MCH Herning Kongrescenter til den årlige kunstmesse Art Herning. Det er er en lille fremgang i besøgstallet i forhold til sidste år, skriver artherning.dk.

Og købelysten var stor, melder de deltagende gallerier, der stod klar med værker fra flere end 250 danske og internationale kunstnere:

“I fredags var det vores bedste fredag nogensinde, og vi solgte for dobbelt så meget, som vi solgte for hele sidste år,” siger Kent Wolfsen fra Galerie Wolfsen, der blandt andre repræsenterer kunstnerne Ole Ahlberg, Kirsa Andreasen, Julie Deiss, Henrik Godsk og Camilla West.

Samme melding kommer fra Galleri Tom Christoffersen, der bl.a. repræsenterer kunstnerne Gudrun Hasle, Julie Nord, Mie Mørkeberg og Christian Skeel.

“Det har måske været det bedste år nogensinde. Jeg har indtryk af, at der generelt er blevet brugt rigtig mange penge. Jeg har selv haft helt fantastiske handler, siger Tom Christoffersen.

Opsving på kunstmarkedet?
Den travle handel på velbesøgte Art Herning får Kristeligt Dagblad til at melde om et kunstmarked på vej op. Til avisen fortæller flere kuratorer og gallerister om en generel øget kunstinteresse og øget kunstkøb, både hos private og offentlige kunder.

Og det er glædeligt, hvis der er mere gang i kunsthandlen, lyder det fra Billedkunstnernes Forbunds sekretariatschef Klaus Pedersen, der dog også slår lidt koldt vand i blodet:

“Ser vi på følgeretstallene – altså gensalget af kunst – som vi plejer at bruge som indikator på stigning og fald i kunstmarkedet, er der desværre ikke tegn på opsving. I 2016 var følgeretstallet på ca. ni mio. kr., hvilket er omtrent samme niveau som før finanskrisen i 2008. Sidste år var det tal nede på ca. otte mio. kr.. Så vi ser faktisk en svagt faldende tendens de senere år,” siger han.

Følgeret er et vederlag, billedkunstnere får, når deres originale værker videresælges. Der skal bl.a. betales følgeretsvederlag for malerier, collager, tegninger, graveringer, tryk, litografier, skulpturer, vægtæpper, keramisk kunst, glaskunst og fotografiske værker.

Følgeretsvederlaget skal betales ved alle videresalg, hvor sælgere, købere eller formidlere er professionelle på kunstmarkedet, herunder auktionshuse, kunstgallerier og kunsthandlere.

Foto: Art Herning 2019.