BKF: Gør som Norge, giv kunstlivet coronahjælp

14.10.20 | Nyheder

Den norske regering har besluttet at bevilge i alt 2,5 mia. kr. på næste års finanslov for at sikre, at der også vil være et aktivt og mangfoldigt kunst- og kulturliv i Norge på den anden side af coronakrisen. Bevillingen blev præsenteret på en pressekonference i sidste uge af den norske kulturminister Abid Raja.

Pengene fordeles bredt i det norske kulturliv, men 100 mio. kr. går direkte til Statens Kunstnerstipend, svarende til Statens Kunstfond i Danmark. Heraf fordeles 70 mio. kr. på arbejdslegater til Norges kunstnere på tværs af kunstarterne, mens 30 mio. kr. skal gå til en coronakrisefond, som særligt udsatte kunstnere kan søge.

Det norske initiativ bør inspirere den danske regering, mener Billedkunstnernes Forbund (BKF):

”Ved at stimulere aktiviteten i kunstlivet økonomisk efter norsk forbillede, f.eks. i form af ekstra arbejdslegater til billedkunstnere, kan regeringen og kulturminister Joy Mogensen være med til sikre, at der også er aktive, udøvende billedkunstnere herhjemme, når krisen engang er overstået,” siger BKF’s formand Nis Rømer.

Han peger på, at billedkunstnere er særligt udsatte i coronakrisen, fordi de i forvejen lever på nogle af landets mindste og mest usikre indkomster:

”Mange billedkunstnere tjener for lidt til at være dækket ind af regeringens hjælpepakker. De rammes hårdt af coronakrisens aflysninger, udsættelser og manglende opgaver.  Rigtig mange billedkunstnere er afhængige af mindre, lønnede opgaver, f.eks. undervisningsjobs, for at få økonomien til at hænge sammen, og meget af det er forsvundet nu,” siger han.

Coronakrisen har vist, hvor vigtig kunsten er for hele samfundet. Hvilket både kultur- og statsminister også har understreget de seneste måneder, påpeger Nis Rømer.

”Hvis politikerne ønsker, at vi også i fremtiden skal have en dynamisk og nytænkende kunstscene herhjemme, er det nu, de skal handle: Invester i billedkunstneres muligheder for at kunne fortsætte med at arbejde og producere kunst i den her vanskelige tid.”

Foto: Rezan Arab: The Crowd (udsnit), 2020. Fra udstillingen Catastrophe, kurateret i coronakrisens første uger af det kunstnerdrevne udstillingssted Office of Emergency og vist på udstillingsplatformens Facebookside…