BKF: Skrotning af Cronhammar-skulptur er en skændsel

05.05.17 | Nyheder

Nyheden om, at skulpturen Camp Fire er blevet sendt til ophugning, vidner desværre både om uvidenhed om billedkunstens værdi og uklar ansvarsfordeling omkring kunst i det offentlige rum. Al offentlig kunst bør omfattes af klare aftaler om ansvaret for vedligeholdelse, også ved om- og nybyggeri, mener Billedkunstnernes Forbund (BKF).

“Det er et stort tab, at det her markante kunstværk nu er gået tabt.”

Sådan lyder det fra Nis Rømer, formand for Billedkunstnernes Forbund (BKF), efter det er kommet frem, at Ingvar Cronhammars skulptur Camp Fire, der har stået ved Syddansk Erhvervsskole i Odense siden 1994, er blevet revet ned og sendt til skrotning i et genbrugsfirma.

Det er Fyens.dk der kan fortælle, at skulpturen blev fjernet, efter Syddansk Erhvervsskole for nyligt fraflyttede adressen. Begrundelsen for at skulpturen ikke kom med til erhvervsskolens nye bygninger var, at den var for vanskelig at flytte og bl.a. havde rustskader.

Skulpturen ejes af Odense Bys Kunstfond under Odense Kommune, men herfra har man ikke givet tilladelse til skrotningen, lyder det ifølge Fyens.dk.

Klare aftaler om ansvar

Desværre vidner hele forløbet om manglende anerkendelse og respekt for den kunst, vi er fælles om i det offentlige rum, mener BKF’s formand Nis Rømer:

“Vi kan ikke få Cronhammars værk tilbage, men Odense Kommune kunne råde bod på det her ved at give borgerne mere ny kunst i byrummet. Og ved fremover at indgå klare, skriftlige aftaler om vedligeholdelse og ansvarsfordeling ved f.eks. om- og nybyggeri, så vi ikke ser sager som denne igen. BKF står selvfølgelig til rådighed med vejledning om udfærdigelse af de kontrakter, der bør være standard for al billedkunstnerisk udsmykning i det offentlige rum,” siger han.

BKF har tidligere set enkelte sager, hvor offentlige skulpturer er gået tabt under lignende omstændigheder, men den aktuelle er særlig grel, konstaterer Nis Rømer.

“Ingvar Cronhammar er en vigtig kunstnerisk stemme i samtiden. Med skulpturen Camp Fires destruktion er en del af vore kulturarv gået tabt. Noget lignende må ikke ske igen.”