Kunstneres viden synliggøres og gives videre

01.05.17 | Nyheder

Johanne Foss er en af de kunstnere, der bidrager til nyt videndelingsprojekt på Wikipedia. “Det er dejligt at se, at der er så stor interesse for de kunstneriske teknikker, jeg arbejder med,” siger hun. Projektet sikrer, at viden om kunstneriske håndværk, metoder og teknikker gives videre til næste generation af kunstnere såvel som til publikum, der her får mulighed for at få indblik i kunstneres arbejdsprocesser.

Fra Akvatinte til Stregætsning. En lang række kunstneriske teknikker er i den senere tid udførligt blevet beskrevet og offentliggjort i verdens største opslagsværk på nettet, Wikipedia.

Bag formidlingen står det nye vidensdelingsprojekt ‘Bagom Kunst og Design – metoder og materialer’, igangsat af Statens Værksteder for Kunst.

Forfatterne til de mange nye wikiopslag om kunstneriske teknikker og materialer er kunstnere, kunsthåndværkere, designere, konservatorer, kunsthistorikere og andre fagfolk.

De bidrager alle med højt specialiseret faglig viden til det nye projekt og sikrer dermed, at kunstnerisk viden synliggøres og gives videre til nye generationer af professionelle udøvere. Samtidigt får almindeligt kunstinteresserede indblik i de ofte komplicerede og krævende arbejdsprocesser, der ligger bag værkerne.

Klogere på kunstneres arbejdsprocesser

En af deltagerne i wikiprojektet er maler og grafiker Johanne Foss, der har bidraget med sin viden om ‘hårdgrund’, en teknik, der indgår i det grafiske arbejde med stregætsning eller radering.
Ved man ikke, hvad hårdgrund er, kan man nu blive klogere i den nye wikiartikel, som Johanne Foss har bidraget med sin indgående viden om håndværket til. Den indledes således:

“Hårdgrund er en dækkende belægning – en såkaldt ætsegrund – som påføres den plade, der skal trykkes fra. Hårdgrunden beskytter pladen for syrepåvirkning. Man ridser ned i den med en radernål, så pladen blottes nedenunder, hvorefter pladen nedsænkes i syrebad. De blottede ridser på pladen fordybes ved ætsningen, mens den øvrige plade beskyttes. Man kan ætse trinvis, og undervejs afdække dele af stregen, så den ætsede linje nogle steder er svagere/finere og andre steder kraftigere.”

Johanne Foss indgik i et tæt samarbejde med Statens Værksteder for Kunsts formidlingsmedarbejder om at skrive teksten om hårdgrund til Wikipedia. Og hun er glad for at kunne bidrage til wikiprojektet:
“Det er spændende, at der er så stor interesse for de teknikker, jeg arbejder med,” siger hun.

Til nye kunstnergenerationer

Johanne Foss er overbevist om, at den nye wikiportal med informationer om kunstneriske metoder og materialer, f.eks. indenfor grafikken, er noget, kommende generationer af kunstnere kan få stor glæde af.
“Dokumentationen er værdifuld. Unge kunstnere er virkelig sultne efter at lære den tekniske side af sagen at kende. Det oplever jeg tydeligt, når jeg møder yngre kolleger. De stiller rigtig mange interesserede spørgsmål, når de ser, hvordan jeg arbejder med f.eks. akvatinte og andre dybtryksteknikker,” fortæller hun.

Selv kommer hun fra en generation, der med hendes egne ord: “er så heldig at have lært håndværket fra bunden af store grafikere som Palle Nielsen, Dan Sterup-Hansen, Jane Muus og Holger J. Jensen”.
Hun er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i årene 1960-65 ved professorerne Egill Jacobsen og Richard Mortensen.

“Da jeg gik på kunstakademiet fik vi at vide, at vi altid skulle have små kobberplader i lommen, så vi til hver en tid kunne sætte os ned og raderede det, der optog os. Siden lærte vi os skridt for skridt de grafiske teknikker at kende. Det grafiske håndværk er lang proces, og teknikkerne er vigtige for billedkunsten. Det er dejligt at være med til at sikre, at kendskabet til håndværket går videre til de næste kunstnergenerationer,” siger hun.

Øverst: Udsnit af Johanne Foss’ serie på 10 raderinger til udstillingen Farvevandringer i Skovhuset, Værløse, 2017.

Johanne Foss (f. 1939) er maler og grafiker, medlem af Billedkunstnernes Forbund. Hun har en lang række solo- og gruppeudstillinger bag sig i ind- og udland.

Har netop afsluttet et arbejdsophold på Statens Værksteder for Kunst (SVK), hvor hun udførte en serie farveraderinger til udstillingen Farvevandringer, der fra 12. august 2017 kan ses på udstillingsstedet Skovhuset i Værløse.

Læs om Johanne Foss’ arbejdsproces hos Statens Værksteder for Kunst (SVK), klik her..

Wikiprojekt bagom kunst og design: Statens Værksteder for Kunst er gået sammen med seks af landets største kunst- og kulturinstitutioner, uddannelses- og kommunikationsplatforme om at udvikle en selvstændig platform i Wikipedia til videndeling om kunstneriske teknikker og materialer.
Læs mere om wikiprojektet ‘Bagom kunst og design – metoder og materialer’ hos SVK, klik her…

Del din viden som kunstner: Har du lyst til at bidrage med din faglige viden om kunstneriske teknikker og materialer, kan du deltage i forårets række af Wiki Labs – skriveworkshops af to timers varighed – som afholdes skiftevis på Statens Værksteder for Kunst og Statens Museum for Kunst.

Næste Wiki Lab afholdes 24. maj 2017. Man kan holde sig opdateret om kommende møder ved at melde sig ind i Facebook-gruppen Wiki Labs Kunst, gå til Facebook-gruppen, klik her…

Wiki-workshop om træ: Statens Værksteder for Kunst afholder en særlig tema-workshop d. 25. april kl. 16.30-18.30 om træ og snedkerarbejde i samarbejde med Møbelsnedkerforeningen. På denne dag vil der udelukkende være fokus på træarbejde. Er man interesseret i at komme til workshop, bidrage med sin viden, eller vil man blot høre mere, kan man kontakte Annika Skaarup Larsen på wikipedia@svfk.dk