BKF støtter Thomas Kluge i sag om kirkes overmaling af malerier

20.05.22 | Nyheder

Menighedsrådet i Sct. Peders Kirke i Næstved har forsynet to malerier af billedkunstneren Thomas Kluge med guldkanter. Den går ikke, siger Billedkunstnernes Forbund, der ønsker et fogedforbud mod at malerierne vises for offentligheden.

Billedkunstner Thomas Kluge blev af menighedsrådet i Sct. Peders Kirke i Næstved valgt til at male to malerier på lågerne til kirkens genskabte ’svaleredeorgel’, der blev taget i brug i 2016. Men selvom Kluge vandt opgaven i konkurrence mod flere andre kunstnere, var forbedringer af værket, der blev afleveret til kirken i 2021, stadig muligt ifølge menighedsrådet, der har forsynet malerierne med guldkant.

Det fremgår af et indslag i TV2 Øst den 19. maj. Formand for menighedsrådet Lene Cortz Pedersen skriver i en sms til TV2 ØST, at hun kan bekræfte, at der på det seneste rådsmøde var flertal for, at der skulle guldkant på malerierne.

Kirken er i øjeblikket lukket på grund af håndværkere, men gennem kirkens vinduer kan Thomas Kluge i indslaget se, at malerierne har fået guldkant på.

Det har ikke været muligt at få yderligere kommentar fra menighedsrådet til beslutningen. Men Thomas Kluge understreger, at han aldrig har godkendt nogen guldkant.

“Man må ikke ændre på et værk. Og det har hele tiden været mit krav, at der ikke skulle guld på, det har jeg hele tiden sagt,” siger han.

Og Thomas Kluge bakkes op af sekretariatschef Klaus Pedersen fra Billedkunstnernes Forbund, der er gået ind i sagen:

“En helt utrolig sag. Det er ikke hverdagskost inden for vores verden, at et helt menighedsråd tilsyneladende vælger at se stort på ophavsretten og begå selvtægt. Det er naturligvis helt uhørt og formentligt strafbart,” siger han.

Thomas Kluge har nu givet fuldmagt til Billedkunstnernes Forbund, der vil afholde udgifter til advokatbistand. I første omgang vil man forsøge at få et fogedforbud, således at de bemalede låger ikke kan vises for offentligheden ved søndagens gudstjeneste i Sct. Peders Kirke.

 

Foto: Thomas Kluge