Canadas billedkunstnere får statslig udstillingsaftale

27.02.15 | Nyheder

For første gang får Canadas billedkunstnere en standardaftale, der sikrer dem betaling i forbindelse med udstillinger på landets nationale kunstmuseum, National Gallery of Canada i Ottawa.

Aftalen er inspireret af den svenske MU-aftale og er indgået mellem den canadiske billedkunstnerorganisation CARFAC og Canadas statslige museum for kunst.

“Det her forandrer alt for os – på en god måde,” siger April Britski, formand for de canadiske billedkunstneres organisation CARFAC.

“Jeg håber, vi fremover vil se mange flere af den slags aftaler over hele verden,” siger hun.

Udstillingsaftalen blev underskrevet i februar af museumsledelsen og billedkunstnerformanden April Britski.

Foto: CARFAC.

Aftalen betyder, at alle kunstnere, der udstiller på National Gallery, skal betales en minimumstakst, som den canadiske billedkunstnerorganisation har forhandlet sig frem til med museets ledelse.

Kunstnerne har ret til individuelt at forhandle sig til et højere udstillingshonorar, men museet kan ikke betale dem mindre end angivet i standardaftalen.

Det betyder fx, at kunstnerne sikres et honorar på ca. 40.000 kr. for en soloudstilling, og at de får ca. 87.000 kr. i honorar for at repræsentere Canada ved Venedig Biennalen – det er National Gallery of Canada, der står for at arrangere landets biennale-bidrag.

Desuden vil kunstnere i kraft af den nye standardaftale blive betalt for den tid, de bruger på fx forberedelse og ophængning af udstillinger, samt for foredrag og offentlige præsentationer af udstillinger.

Detaljer om den canadiske standardaftale, klik her…

Se også CARFACs Facebookside, klik her…

Læs også om den danske udstillingsaftale, som blev indgået mellem Billedkunstnernes Forbund, Unge Kunstnere og Kunstformidlere og Foreningen af Kunsthaller i Danmark i 2014. Standardaftalen bakkes op af Organisationen Danske Museer.