Endelig: Kunstens rum genåbner d. 16. januar

13.01.22 | Nyheder

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om hjælp til åbning og genstart af kulturlivet, efter den seneste coronanedlukning. Det betyder, at bl.a. museer og kunsthaller igen kan slå dørene op søndag d. 16. januar, med krav om, at gæster bærer mundbind og viser coronapas.

“Vi glæder os over, at billedkunstens rum nu kan åbne for besøgende igen,” siger Marie Thams, forperson for Billedkunstnernes Forbund (BKF).

Nedlukningen har været ærgerlig både for publikum og for de kunstnere, der i lang tid havde arbejdet frem mod udstillinger, som kom til at stå fire uger bag lukkede døre. Nogle af udstillingerne når dog ikke at genåbne, inden udstillingsperioden afsluttes, men til gengæld åbnes nye. Og det er både glædeligt og nødvendigt, at alle igen får adgang til kunstens rum, mener BKF’s forperson:

”Midt i den pandemi, som stadig presser os på forskellig vis i hverdagen og i det sociale liv, har vi ekstra brug for kunstens evne til at skabe perspektiv, mening og sanseligt tilstedevær. Coronakrisen har vist, hvor vigtig kunsten og kulturen er for den kollektive sindstilstand og trivsel. Så vores opfordring til politikerne er at lade 2022 blive det år, hvor der aktivt investeres i at give hele billedkunstområdet et løft,” siger Marie Thams.

Mulighed for fleksibel genåbning
Den nye politiske aftale om genåbning af kulturlivet betyder bl.a., at kulturinstitutioner, der ikke kan genåbne med kort varsel, kan få økonomisk hjælp til fleksibel genåbning. Omstillingsperioden, hvor kulturlivet kan agere som åbent eller holde lukket lidt endnu, gælder fra 16. januar til og med 31. januar 2022.

Desuden har politikerne besluttet at afsætte en ny aktivitetspulje på 30 mio. kr. til genstart af store dele af kulturlivet. Aktivitetspuljen er målrettet kulturaktører, dvs. bl.a. teatre, spillesteder og foreninger, og gælder for publikumsrettede aktiviteter i perioden d. 6. januar – d. 4. februar 2022.

Læs mere om den nye genåbningsaftale hos Kulturministeriet, her…

Kunststøtteordningen genåbner
Kunststøtteordningen for kunstnere med kombinationsindkomster genåbnes også.

Det betyder, at kunstnere med kombinationsindkomster kan søge kompensation for tabt indtægt fra kunstnerisk virke for perioden fra den 1. december 2021 til den 28. februar 2022, såfremt de har et tab af indtægt fra kunstnerisk virke på minimum 30 %.

Kunstnere kan få kompenseret 90 % af deres tabte indtægt fra kunstnerisk virke.

Kunststøtteordningen forventes at åbne i uge 3. Det vil fremgå af denne side, når det er muligt at søge.

Få overblik over alle hjælpepakker og kompensationsordninger på Kulturministeriets område her…

Øverst: Den Frie Udstillingsbygning i København er en af de kunsthaller, der genåbner på søndag d. 16. januar 2022. På den aktuelle udstilling Arven efter Anne Marie Carl-Nielsen kan man bl.a. opleve værker af Hannah Heilmann: Storage room doors, 2021 og af Sif Itona Westerberg: Sproutings I-III, 2021. Foto: David Stjernholm.

Opdateret d. 17. januar 2022.