90 procents nedgang. Sådan er det gået med kunstsalget i Galleri NB, selvom det har holdt åbent i de måneder, det meste af samfundet var lukket ned – selvfølgelig under overholdelse af de restriktioner, sundhedsmyndighederne har fastsat for at modvirke smitte af COVID-19.
Situationen er ikke meget bedre i andre gallerier, fortæller Thorkild NB Nielsen, der udover at drive Galleri NB i Viborg er formand for branchesammenslutningen Danske Gallerier.
Værre end finanskrisen
”Pilen peger desværre på en drastisk nedgang i omsætningen. For vores vedkommende omkring 90 procent. Og jeg hører nogenlunde det samme hos mine kolleger, der oplever en nedgang på typisk mindst 75 procent af omsætningen,” siger Thorkild NB Nielsen i næste udgave af fagbladet Billedkunstneren, der udkommer i juni.
Til sammenligning blev kunstsalget herhjemme halveret under finanskrisen i 2007-09, og det tog 6-8 år før salget rettede sig op igen.
Alt i alt sælges der kunst af nulevende, herboende kunstnere for ca. 490 mio. kr., fremgik det af CBS-forskningsprojektet Billedkunstens Økonomiske Rum i 2018. Heraf udgør galleriernes salg ca. to tredjedele, altså ca. 326 mio. kr.
Det er beløb i denne størrelsesorden, der pt. stort set er faldet ud af kunstmarkedet. Og der er desværre ingen lysning i sigte, lyder det fra galleriformand Thorkild NB Nielsen:
Brug for et skub
”Jeg forventer desværre en meget hård fremtid for salget af kunst. Det vil tage år, inden vi er tilbage på acceptabelt niveau. Mange af os er ikke kun er afhængige af det danske, men også af det internationale marked. Det tog mange år for kunstmarkedet at komme sig efter det chok, finanskrisen var, og det er desværre ikke til at se pt., hvor vedvarende COVID-19-krisen vil være,” siger Thorkild NB Nielsen.
Han frygter, Coronakrisen vil koste mange danske gallerier livet, hvis ikke branchen får et skub i form af et fradrag på køb af samtidskunst i stil med håndværkerfradraget.
“F.eks. på 50.000 kr. i 2020, med halvering i 2021 og udfasning derefter. Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen har foreslået lignende fradragsordning for kulturoplevelser, og det vil være helt naturligt og ikke mindst nødvendigt at inkludere køb af kunst i sådan en ordning. For kunst betragtes desværre som ’nice to have’, ikke ’need to have’, og derfor står salget helt stille i krisen,” siger Thorkild NB Nielsen.’
Billedkunstnernes Forbund (BKF) er enig i, at et fradrag på køb af samtidskunst er nødvendigt. En sådan fradragsordning indgår i forbundets nye plan for kunsten under COVID-19.
Trængte gallerier
Galleriernes akutte krise bekræftes af gallerist Nicolai Wallner: ”Jeg tror desværre, der kommer til at ske nogle tragiske ting i min del af kunstverdenen,” siger han i den kommende udgave af fagbladet Billedkunstneren.
”Nogle gallerier kommer til at lukke. Det har simpelthen været for hårdt det her. I modsætning til for eksempel museer, som begynder at få deres indtægter, så snart de åbner igen, kommer der til at være en meget stor forsinkelse i økonomierne i gallerierne, fordi kunstkøb er noget, man godt kan udsætte.”
I Norge reagerede man hurtigt og gav Nasjonalmuseet i Oslo en pose penge at købe norsk kunst for. Samme tanke indgår i BKF’s COVID-19-plan for billedkunsten, og Nicolai Wallner synes, det norske tiltag er en idé til efterfølgelse herhjemme:
”Det vil netop være med til at støtte en meget sårbar del af kunstlivet, nemlig kunstnere,” siger han.
”Ny Carlsbergfondet har meldt klart ud, at deres støttepulje til de danske museer ikke kommer til at påvirke andre puljer, for eksempel puljer til kunstkøb. Men jeg tror desværre, at de danske museer langt hen ad vejen vil holde igen. Hvis man sidder i store økonomiske problemer, som mange museer gør lige nu, så er kunstkøb ikke er det første, man tænker på,” siger Nicolai Wallner til Billedkunstneren.
Øverst: Carsten Frank: Andalucian sunset. Udsnit af værk på aktuel udstilling i Galleri NB, Viborg.