Hvordan kan vi hjælpe kunstnere på flugt?

06.05.22 | Nyheder

I BKF er vi optagede af, hvordan vi kan hjælpe professionelle kunstnere på flugt til at skabe netværk og blive introduceret til det danske kunstliv.

Lige nu arbejder vi på at organisere møder for netop det, målrettet alle professionelle billedkunstnere uanset nationalitet, der måtte opholde sig her i landet. Er du billedkunstner på flugt eller kender du en, så tag kontakt til BKF så dine erfaringer og behov kan være med til at forme forbundets tiltag på området.

Dertil deltager BKF i det nye nationale netværksprogram for kunstnere på flugt fra krigen i Ukraine, som netop er lanceret.

Under navnet Displaced Artists Network er en lang række kunstinstitutioner gået sammen om at tilbyde værkstedsfaciliteter, residency-ophold samt faglig og netværksorienteret sparring med markante aktører på den danske kunstscene. Programmet skal hjælpe kunstnere, kuratorer og kunstformidlere, der er på flugt fra krigen, til en meningsfuld tilværelse i Danmark.

Deltagerne i Displaced Artists Network vil blive tilbudt et individuelt tilrettelagt program, der understøtter den enkeltes situation og professionelle kunstneriske praksis. Parterne bag projektet er fordelt over hele landet og tæller blandt andet Maltfabrikken, Fabrikken for Kunst og Design, Læsø Air og Klitgaarden i Skagen – samt mange af landets kunsthaller. Målet er at kunne tilbyde relevant og mærkbar støtte, uanset hvor i landet ansøgeren befinder sig.

”Vi er optagede af, hvordan vi kan hjælpe kunstnere på flugt, der er i en meget svær situation, og støtter derfor op om initiativet. I den forbindelse finder vi anledning til at understrege, at BKF står til rådighed med råd, introduktion til det danske kunstliv og netværk til alle professionelle kunstnere, der måtte opholde sig her i landet, og vi håber, at alle – uanset nationalitet – der kan have glæde af vores tilbud, vil kontakte os,” siger BKF’s forperson Marie Thams.

Man kan ansøge om at blive en del af Displaced Artists Network på hjemmesiden: www.displaced-artists.net.

Projektet er blevet til på initiativ af en række aktører på den danske kunstscene, og koordineres af Statens Værksteder for Kunst og Foreningen af Kunsthaller i Danmark, og realiseres med støtte fra Bikubenfonden og Ny Carlsbergfondet.

Samarbejdspartnere i Displaced Artists Network er:
Art Hub Copenhagen, Bikubenfonden, Billedkunstnernes Forbund, Brandts, Copenhagen Contemporary, Den Frie Udstillingsbygning, Fabrikken for Kunst og Design, Foreningen af Kunsthaller i Danmark (FKD), Fotografisk Center, Galleri Image, Gl. Holtegaard, Gl. Strand, Hollufsgård Artist Residence, Klitgaarden Refugium, KunstCentret Silkeborg Bad, Kunsthal Charlottenborg, Kunsthal Nord, Kunsthal Aarhus, Kunsthal 44møen, Læsø AIR, Maltfabrikken, Nikolaj Kunsthal, Overgaden, Rønnebæksholm, Sophienholm, Sound Art Lab, Statens Værksteder for Kunst, The Animation Workshop, VIA University College, Viborg Animation Festival og Viborg Kunsthal. Hertil kommer et stort antal individuelle kunstnere, der stiller faciliteter eller netværkstilbud til rådighed. Antallet af samarbejdspartnere udvides løbende.