Kunstakademiet skal granskes i uvildig undersøgelse

20.11.20 | Nyheder

Kulturminister Joy Mogensen (S) har besluttet at iværksætte en uvildig undersøgelse af undervisningen, studiemiljøet og organisationskulturen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Det oplyser ministeren i et skriftligt svar til Det Konservative Folkepartis kulturordfører, Birgitte Bergman.

Billedkunstnernes Forbund (BKF) hilser undersøgelsen velkommen:

”Det er godt at få fagfolk udefra til at kigge på arbejds- og studiemiljø på kunstakademiet. Men det vigtigste er, at der bliver lyttet til dem, der har deres daglige gang på uddannelsen, både undervisere og studerende. Vi ser frem til at få mere information om undersøgelsens udformning og opfordrer til, at alle relevante aktører inddrages på demokratisk og transparent vis,” siger forbundets formand Nis Rømer.

Undersøgelsen bør føre til konkrete forbedringer, både for undervisere og studerende, understreger BKF.

”Både studerende og ansatte har ret til et trygt og inspirerende studie- og arbejdsmiljø. Og som samfund har vi brug for al den kunstneriske nytænkning og kreativitet, der udspringer af et fagligt stærkt og velfungerende kunstakademi,” siger Nis Rømer.

Ballade om buste-aktion
Den seneste tid har Kunstakademiet været centrum i en række historier om dets arbejds- og studiemiljø. Den offentlige debat blev ophedet, da det for to uger siden kom frem, at en anonym aktionsgruppe havde fjernet en buste af akademiets stifter, Frederik V, fra skolens festsal og smidt den i havnen. En aktion, som er meldt til politiet, og som en institutleder på Kunstakademiet, Katrine Dirckinck-Holmfeld, efterfølgende har taget ansvaret for. Hun er i dag bortvist fra akademiet.

Mistillid til rektor
Aktionen fandt sted, netop som det var kommet frem, at fire professorer på skolen i august havde udtrykt mistillid til rektor Kirsten Langkildes ledelse i et brev sendt til Kulturministeriet. Siden hendes tiltræden i 2019 havde de oplevet »stadig mere usunde og uproduktive arbejdsforhold forårsaget af en autoritær og uklar ledelse«, skrev de i en mail til de øvrige ansatte.

Kunstakademiet bevidst om problemer
”Hærværket mod Frederik V’s buste er helt uacceptabelt og har intet med kunst at gøre. Kunstakademiet er bevidst om interne problemer, og vi er i gang med at løse dem.”

Det skriver rektor Kirsten Langkilde, der på akademiets hjemmeside har offentliggjort en ny udtalelse om situationen.

Læs rektors udtalelse her…

Frederik V-busten blev bjærget af personale fra By & Havn efter aktionen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.