Lys forude for mørklagte kunstværker

02.06.23 | Nyheder

BKF har ved flere lejligheder kritiseret, at kommuner har mørkelagt kunstværker på baggrund af anbefalinger fra regeringen, Danske Regioner og KL, der siden september sidste år har opfordret til at slukke al unødvendig offentlig belysning.

I forbindelse med slukningen af en række kunstværker i Aarhus Kommune udtalte BKF’s sekretariatsleder og jurist Klaus Pedersen:

”Strømforbruget til de pågældende kunstnerværker baserer sig på led-belysning og må anses for at være minimal. Derfor må mørklægningen af kunstværkerne alene tillægges en symbolsk betydning. Vi mener ikke, det er lovligt i ophavsretlig henseende, når der ikke foreligger en mere plausibel grund til det.”

I dag har Kulturmonitor taget sagen op og blandt andet spurgt en række kulturordførere om rimeligheden i, at lyskunstværker stadig er slukkede, og noget tyder på, at der er bred politisk vilje til igen at sætte strøm til værkerne. Således siger Venstres kulturordfører Jan E. Jørgensen:

“Man kan argumentere for, at i en tid med kriser har vi brug for kunst. Så det er lidt ærgerligt med den her automatreaktion, hvor man slukker for kunsten. Det er så forsvindende lidt energi, de bruger.”

Og i Aarhus lover rådmand Nicolaj Bang (K), at der mandag den 5. juni igen bliver sat strøm til værkerne – dog med det forbehold, at der kan slukkes igen, “når vi går mørkere tider i møde.”

Artiklen i Kulturmonitor er bag betalingsmur, men kan ellers læses her

 

Foto: Astrid Gjesing: ‘Af vand er du kommet’, Aarhus