Af sekretariatsleder Klaus Pedersen, Billedkunstnernes Forbund, Billedkunstneren #2 2023
SKAT har i de senere år anlagt en ny praksis i sit syn på hvem som omfattes af begrebet ’honorarmodtagere’ i skattesystemet. Det drejer sig for eksempel om kunstnere, som ikke har oprettet eget cvr-nummer, eller som ikke har en større indkomst fra sit kunstneriske virke.
Honorarmodtagere defineres typisk som personer, som modtager indkomst i form af B-indkomster, og hvor indkomsten ikke er led i et ansættelsesforhold. Endvidere lægges der vægt på, at indtægten ikke er optjent ved salg eller lignende aktiviteter, og at der ikke har været en økonomisk risiko i forbindelse med modtagelse af honoraret.
En kunstner, der får status som honorarmodtager i skattesystemet, mister typisk en række muligheder for at kunne fratrække alle de udgifter, som knytter sig til ens kunstneriske virke.
I en afgørelse fra SKAT i januar 2023 er en kunstner blevet anset som honorarmodtager og blevet pålagt at betale fuld skat af et produktionslegat fra Statens Kunstfond. Legatet blev modtaget i december 2021 og skulle blandt andet bruges til at betale produktion af nye værker til en udstilling i 2022.
SKAT mente, at alene udgifter, der blev afholdt i samme skatteår, som legatet blev modtaget, altså 2021, kunne medtages som skattefradrag. Og da udgifter til udstillingen var afholdt i 2022, kunne kunstneren derfor ikke modregne sine udgifter til udstillingen i sin legatindkomst.
BKF mener, at det er en forkert afgørelse, og har derfor valgt at støtte kunstneren i en ankesag.
Vi har samtidig erfaret, at der desværre ikke er tale om en enlig svale. Andre kunstnere, som løber ind i samme problematik, er meget velkomne til at kontakte BKF med henblik på rådgivning og eventuel anke af afgørelse.