Ny kunstmoms rammer ophavsretsmidler

17.12.21 | Nyheder

En ny politisk aftale om moms på kunstnerisk virksomhed, som gør op med mere end 40 års praksis med fri moms på kulturområdet, vækker kritik og uro hos både kunstnere og organisationer.

Aftalen indebærer bl.a., at der nu kommer moms på ophavsretsvederlag – altså de vederlag, som nogle billedkunstnere typisk modtager en gang om året fra VISDA (tidl. Copydan Billedkunst).

Ændringen berører ikke kunstnermomsen på 5 % og de momsfrie kunstneriske ydelser, fx kunstneriske opgaver, artist talks, performance mv.

Læs BKF’s vejledning om regler for kunstnermoms og almindelig moms for kunstnere her…

Den nye kunstmoms presser hele kulturlivet
Billedkunstnernes Forbund (BKF) mener, at der er en helt forkert vej at gå, når ophavsretsvederlag nu pålægges moms:

“Det får naturligvis en negativ effekt for hele det kulturelle område, at borgerne nu skal betale mere for bruge og opleve kunst og kultur,” siger BKF’s  sekretariatsleder Klaus Pedersen.

Sammen med en række kunstner- og kulturorganisationer i Samrådet for Ophavsret har BKF tidligere i år skrevet til de berørte ministerier og advaret imod planerne om at indføre moms på kunstneres ophavsret.

Det fik dog ikke politikerne til at ændre kurs i spørgsmålet: I denne uge indgik regeringen en ny aftale med Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om, at man fra 2023 og frem årligt henter cirka 215 millioner kroner ved at indføre moms på kunstnerisk virksomhed.

Aftalen bunder i EU-dom
Konkret drejer aftalen sig om et merprovenu fra moms vedrørende tv-abonnementer, hvor aftalepartierne er enige om at ’gennemføre momsændringer, som påvirker tv-abonnementer som følge af en dom fra EU-Domstolen’, som det lyder i aftaleteksten.

265 personer personer fra det danske kulturliv – heriblandt musikere, forfattere, tv- og filmfolk – har tidligere protesteret kraftigt mod det opsigtsvækkende lovforslag.

Også brancheorganisationerne Dansk Erhverv og Dansk Kultur har udtrykt kritik af lovændringen, der  vil betyde, at 200-300 millioner kroner forsvinder bare fra tv-markedet alene.

Kunstner, kend dine (ophavs-)rettigheder:

Læs mere om dine ophavsrettigheder som kunstner hos VISDA her…

Foto øverst: Simon Klein-Knudsen/VISDA.