Nedlukning skaber usikkerhed, trods positiv ny aftale

20.12.21 | Nyheder

Billedkunstens rum er igen lukket ned, som følge af nye coronarestriktioner. Det ærgrer og bekymrer Marie Thams, forperson for Billedkunstnernes Forbund (BKF):

”Den nye nedlukning er ærgerlig og hård for kunstnere, der i lang tid har arbejdet frem mod de udstillinger på museer og kunsthaller, som nu står bag lukkede døre. Samtidig skaber nedlukningen stor usikkerhed hos mange billedkunstnere. Både hos dem, der er i gang med produktioner til fremtidige udstillinger. Og dem, der står overfor at skulle indgå udstillingsaftaler med kunstinstitutioner i det nye år,” siger Marie Thams.

Usikkerheden omkring coronasituationen kan gøre det sværere for kunstnere at få nye aftaler i hus om udstillinger og kunstprojekter, påpeger hun. Dermed rammer restriktionerne også billedkunstneres indtjeningsmuligheder på den lange bane.

”Det må politikerne tage højde for, når de i begyndelsen af 2022 skal forhandle om midler til genstart af kunst- og kulturlivet,” siger hun og tilføjer, at netop kunsten kan være med til at bære os alle igennem, hvad der kan opleves som en tung periode:

”Pandemiens fortsatte tilstedeværelse presser os på mange måder i dagligdagen og i det sociale liv. Her kan kunsten skabe perspektiv, mening og sanseligt tilstedevær, som et afgørende element for den kollektive sindstilstand.”

Politisk enighed om hjælp til kulturlivet
De nye restriktioner betyder, at det meste af kunst- og kulturlivet, herunder museer og kunsthaller, er lukket ned fra d. 19. december 2021.

Derfor har regeringen, Venstre, DF, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative og Alternativet genåbnet kompensationsordninger på Kulturministeriets område.

Ordningerne gælder fra d. 19. december 2021 til og med 15. januar 2022.

Se oversigt over alle Covid-19-ordninger på Kulturministeriets område her…

Nye tiltag
Som noget nyt har partierne også sikret, at det ikke længere er nødvendigt for kulturinstitutioner at annullere kontrakter for at få kompensation via den såkaldte Arrangørordning. Det betyder, at kunstnere med kontrakter i bogen sikres betaling, uanset om den aftalte udstilling rammes af nedlukning eller ej.

En anden del af aftalen, som er relevant for billedkunstnere, indebærer, at Statens Kunstfond kan lade modtagere af tilskud til aktiviteter, der ikke kan gennemføres pga. COVID-19-restriktioner, beholde tilskuddet.

I en tid hvor kunstnerne endnu engang rammes af nedlukning og restriktioner, er den brede politiske aftale positiv, mener Billedkunstnernes Forbund. Men præcis hvordan aftaleteksten udmøntes konkret i ordningerne, står endnu tilbage at se:

”Foreløbig er vi glade for, at den nye aftale skaber gode rammer for, at arrangører af f.eks. kunstudstillinger fastholder deres kontrakter med kunstnerne, trods nedlukning og restriktioner. Det vil forhåbentlig sikre kunstnerne bedre dækning for aflyste eller udskudte udstillinger. Så på den måde får nogle kunstnere – men desværre langt fra alle – mere ro i maven den kommende tid,” siger Marie Thams.

Øverst: En af de udstillinger, der nu står bag lukkede døre, er WORK IT OUT på Kunsten i Aalborg. Den skulle vises frem til 16. januar 2022, men er nedlukket som følge af de seneste coronarestriktioner. Her ses værker af Melik Ohanian: Girls of Chilwell, Suspended Acting #1, #2, #3, 2014. Foto: Niels Fabæk, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.


Baggrund: Ny aftale om kompensation til kulturlivet for nedlukning og restriktioner

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget blev i weekenden enige om at genåbne kompensationsordninger på Kulturministeriets område, der var i kraft ved sidste nedlukning. Ordningerne genåbnes 19. december 2021 og gælder til og med 15. januar 2022.

Se oversigt over alle Covid-19-ordninger på Kulturministeriets område her…

Aftalepartierne blev desuden enige om en række justeringer og nye tiltag, hvoraf følgende er relevante for billedkunstnere:

Tilskud fra Statens Kunstfond kan beholdes, trods aflysning
Aftalepartierne giver midlertidig adgang til, at Statens Kunstfond kan lade modtagere af tilskud til aktiviteter, der ikke kan gennemføres pga. COVID-19-restriktioner, beholde tilskuddet.

Kompensationsordningen for produktionsomkostninger til kulturinstitutioner udvides
Ordningen, der retter sig mod Kulturinstitutioner der må aflyse eller udskyde en produktion på grund af restriktioner, eller afvikle den med væsentlige ændringer, genåbner på de hidtil gældende vilkår. Dog udvides ansøgerkredsen til at omfatte aktører, der har modtaget projekttilskud fra Kulturministeriet (inkl. Statens Kunstfond) inden for de seneste fem år.

Arrangørordningen justeres, så kunstnere understøttes
Arrangører behøver ikke længere at opsige indgåede kontrakter med kunstnere for at modtage kompensation fra arrangørordningen. Arrangøren kan nu ansøge på baggrund af kontrakter med kunstnere, som indeholder nye annulleringsbestemmelser om aflysning. Formålet er at kompensere kontrakten med kunstnerne i henhold til arrangørordningens kompensationstrappe.

Aftalepartierne: Stå ved kontrakterne
Aftalepartierne opfordrer generelt alle arrangører til at stå ved indgåede kontrakter med kunstnere på arrangementer i arrangørordningen. Arrangører kan nu ansøge på baggrund af kontrakter med kunstnere, som indeholder nye annulleringsbestemmelser om aflysning. Formålet er at kompensere kontrakten med kunstnerne i henhold til kompensationstrappen. Der tages forbehold for statsstøttegodkendelsen heraf.

Læs pressemeddelelse og aftaletekst på Kulturministeriets hjemmeside her…